Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-24 06:52:00

Most akkor van tanárhiány, vagy nincs?

Egy év alatt megduplázódott a betöltetlen pedagógus álláshelyek száma - ezt állítja a PDSZ. A Klebelsberg Központ vezetője szerint viszont nincs országos tanárhiány. Erről azonban hiába kérdeztük az oktatási államtitkárságot, és a KLIK új elnöke sem kívánt válaszolni kérdéseinkre.

Most akkor van tanárhiány, vagy nincs?

Nagyszabású ünnepség keretében neveztek ki több száz oktatási intézményvezetőt Budapesten. Az oktatásért felelős államtitkár szerint az elmúlt évek oktatáspolitikai változásai mára konszolidált viszonyt hoztak létre. Bódis József azonban az ATV Híradónak nem kívánt beszélni arról, hogy van-e pedagógushiány.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke volt pedagógusként azt mondta, hogy a most kinevezettek tele vannak tervekkel, de ezek megvalósításához idő kell, nem várható egy perc alatt változás. A KLIK új vezetője ugyan nem zárkózott el az interjú elől, végül mégsem akart kamera elé állni, így csak a Magyar Hírlapnak adott interjújából derül ki, hogy szerinte nincs országos pedagógushiány. Hajnal Gabriella a kormányközeli lapnak azt mondta, hogy bár tavaly is voltak néhány helyen betöltetlen állások, a tankerületek megoldották a problémát és ez így lesz idén is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke nem ilyen optimista. Szűcs Tamás szerint tanárhiányról

„nemhogy lehet, hanem kell is beszélni, felhívva erre a rendkívüli problémára a figyelmet.”


A PDSZ egyebek mellett a pedagógusokra vonatkozó nyugdíjszabályok módosítását és a gyakornoki bér jelentős emelését javasolja. A pedagógushiány ügyében viszont a szaktárca egyelőre nem akar tárgyalni velük.

A DK a KLIK megszüntetését követeli, amely az ellenzéki párt szerint alkalmatlan a magyar közoktatás irányítására.

 

Frissítés: Hajnal Gabriell nyilatkozott pénteken az M1-nek, ahol azt mondta, bőven elférnének még pedagógusok a természettudományi tantárgyak oktatásában. Az elnök elmondta, változó a tanárlétszám a különböző tantárgyi területeken, az olasz nyelv oktatásában például többen vannak, mint amennyire szükség van. Gondok azokon a kistelepüléseken vannak, ahol az iskola létszáma is nagyon alacsony. Azért is nehéz ezekre a településekre pedagógust találni, mert főállású tanárra szinte nincs is szükség - tette hozzá.

atv.hu

További belföldi híreink