Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-22 20:12:00

A héten eldőlhet, ki vezetheti az LMP frakciót

Még a héten dönthet az LMP frakció arról, hogy ki vezesse a képviselőcsoportot azután, hogy Szél Bernadett lemondott a pártban betöltött társelnöki és frakcióvezetői tisztségéről. Szél Bernadett Demeter Mártát tudná elképzelni lehetséges utódjának. Az LMP szóvivője szerint elképzelhető, hogy a kongresszus rehabilitálja majd azokat a képviselőket, - köztük Szél Bernadettet is - akiket az etikai bizottság marasztalt el.

 

Lemondásának okairól beszélt az Egyenes Beszédben Szél Bernadett. Szerinte a párt etikai bizottságának nyári döntései vállalhatatlanok, ugyanis az ellenzéki összefogásra hajló képviselőket, vezetőket büntette, köztük ő magát is három évre eltiltották, hogy bármilyen pártbeli tisztségért induljon.

Sajnálja a párt szóvivője, hogy idáig jutott az LMP. Azt is mondta: elképzelhető, hogy a párt rehabilitálja majd az elmarasztalt politikusait köztük Szél Bernadettet is.

„Én azt látom, hogy jogi lehetőség adott esetben nyílhat egy ilyen irányba, de hogy a Kongresszus hogy dönt, miként kerül majd terítékre, azt én nem tudom” – mondta Kanász-Nagy Máté.

Szél Bernadett egyébként az LMP tagjainak írt búcsúlevelében éppen ezt kéri: „a kampányban megbüntetett jó szándékú tagtársaimat rehabilitálják, jó hírnevüket és megítélésüket állítsák helyre”. Emellett úgy fogalmaz: „nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák”.

„Márta egy nagyon felkészült és hamar megmutatta a világnak, hogy rettenthetetlen politikus” - lehetséges utódjáról mondta ezt Szél Bernadett, de a párt szóvivője szerint eddig ismeretlen női politikusok is szóba kerülhetnek a pártelnöki posztra.

Az elemző szerint Szél Bernadett-tel az LMP arcát, politikájának megjelenítőjét veszítette el. Két szóba jöhető utódjának helyzete pedig nem könnyű.

„Schmuck Erzsébet büntetésben van, Demeter Mártát pedig alig vették fel az LMP-be” – mondta Híradónknak Böcskei Balázs. Az IDEA Intézet politikai elemzője szerint Demeter beágyazottsága nem olyan nagy, hogy vezetője legyen egy olyan pártnak, amely számos tekintetben Demeter Márta politikai múltjával szemben szerveződött meg. Az elemző hozzátette, hogy Demeter abból a világból érkezett, amelyet az LMP-s tagság jelentős része elutasít.

Az LMP férfi társelnöke az atv.hu-nak pedig arról beszélt: nem fog jobboldali fordulatot venni az LMP Szél Bernadett lemondása után.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink