Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-17 08:15:00

MTA kipipálva - máris kiegyeznének Palkovics miniszterrel a közös irányításról

Az MTA tegnap közleményben tudatta: Palkovics László minisztériumával "a tárgyalások olyan irányban haladnak, hogy az MTA kutatóhálózatát egy a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná". Azaz, jön a közös, paritásos irányítás a kormánnyal. Kérdés, hogy a CEU esetében is létrejöhet-e - ha nem is pont ilyen-, de hasonló kuratóriumi modell.

MTA kipipálva - máris kiegyeznének Palkovics miniszterrel a közös irányításról

Az atv.hu kedden értesült arról, hogy az MTA visszakaphatja a 28 milliárd fölött a rendelkezési jogot, ha kész egy kompromisszumos megoldásra: az Akadémia új "menedzsmentjébe" - paritásos alapon - kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé. A jövőben e testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról, a liberálisnak bélyegzett genderkutatási pénzekről is. De az Akadémiának az "aktuálpolitizálástól" is vissza kellene térnie a „bölcs semlegességhez” - irtuk 4 napja.

Úgy látszik, máris véget ért az Akadémia függetlenségi harca, a kormány, illetve Palkovics László innovációs miniszter máris "kipipálhatja" a MTA-konfliktust: a tudós testület tegnapi közleménye ugyanis egyértelműen azt mutatja, hogy készek kiegyezni a kormánnyal.

"A tárgyalások olyan irányban haladnak, hogy az MTA kutatóhálózatát egy a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná".

Mindez azt mutatja, hogy az Akadémia bízik a kormánydelegáltakban.

Tehát az MTA-Palkovics tárgyalások mostani állása szerint az Akadémia visszakapja a konfliktust okozó 28 milliárd feletti rendelkezési jogot, de ehhez - ahogy kedden megírtuk - bele kell egyeznie, hogy egy paritásos, akadémiai és kormánydelegáltakból álló, közösen irányított testület diszponál majd az akadémiai teljes kutatás-finanszírozás fölött. (A Magyar Hírlap tegnap azt írta, hogy 7-7 fős lenne a paritásos MTA-kormánydelegáltakból álló testület.)

Az MTA közleményének egy másik pontja utal arra, a szintén a kormány által támasztott feltételre is, miszerint az Akadémiának nem dolga az "aktuálpolitizálás".

A közlemény ezen pontja úgy szól: „Az MTA törvényben foglalt kötelessége, hogy az Országgyűlés vagy a kormány kérésére, illetve saját kezdeményezésére kinyilvánítja szakmai véleményét az ország és a társadalom számára fontos kérdésekben. Az MTA a jövőben is a törvényeknek és saját szakmai szabályainak megfelelően fog működni."

Talán azt "engedménynek" tekintheti az MTA, hogy nem a teljes Akadémiára lesz érvényes a paritásos kormányirányítás.

Viszont az MTA tegnapi közleménye egyebek mellett azt is tartalmazza: az MTA keretein belül megvalósuló irányítási rendszer életbe lépéséig az eddigivel azonos módon biztosítva legyen az intézethálózat finanszírozása; az odaítélt támogatások folyósítása szerződés szerint folytatódjon; a Lendület, az OTKA és a posztdoktori pályázatok szabad témaválasztás alapján működjenek, a támogatások odaítélése továbbra is kiválósági alapon történjék az MTA szakmai felügyeletével; személyi kérdésekben érvényesüljenek az Akadémia autonóm döntési jogosítványai.

Arról, hogy korábban már az is szóba került a kormány részéről az informális háttéregyeztetéseken, hogy a CEU kuratóriumába is beültetnének kormánydelegáltakat itt olvashatnak bővebben.

További belföldi híreink