Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-18 05:10:00

Elemzők: Harc folyhat a Fideszen belül

"A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt" – ezt Pálinkás József, a Fidesz korábbi oktatási minisztere mondta a Magyar Hangnak. A kormányszóvivő azt mondta, a korábbi miniszter csak megsértődött, amiért leváltották a Innovációs minisztérium éléről. A Policy Agenda elemzője szerint pedig inkább egy Fideszen belüli belső harc rajzolódik ki.

Elemzők: Harc folyhat a Fideszen belül

„A szellemi középszer diadala zajlik az országban - amikor is a politikai hatalom legitim gyakorlói közül kialakult egy réteg, amely úgy véli, ő is „választást nyert”, és otromba stílusban ítélkezhet a tudományban, a művészetben, választhatja el az értékest az értéktelentől, nélkülözve mindehhez a kellő szellemi hátteret, a műveltséget, a képzettséget, az intelligenciát.”

Ezeket a meglehetősen kritikus mondatokat nem más, mint az első Orbán-kormány oktatási minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Pálinkás József nyilatkozta.

Szerinte ma Magyarországon szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál, és egyre távolabb kerülünk a teljesítményeken alapuló világ ideájától. A Magyar Hangnak adott interjújában úgy fogalmaz, hogy a véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Szerinte pontosan ez történik most a tudósokkal, értelmiségiekkel, a Magyar Tudományos Akadémiával.

Pálinkás (aki a Professzorok Batthányi Körének egyik alapítója is) azt is mondta, hiányzik az intelligens közbeszéd, és emiatt terjed a durva, arrogáns viselkedésmód. "Ha az elit bunkó módon viselkedik, akkor ez az átlagember számára sajnos példaként szolgál" - fogalmazott.

A populizmus viszont szerinte nem működik hosszú távon - azt mondja, "az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is", így számára csak az a kérdés, mikor mond csődöt a populista politika.

„Egy volt akadémiai elnök, miniszter, fontos tisztségeket betöltő politikus esetében is azért azt lehet mondani és azt szeretném mondani, hogy a sértődés az nem jó tanácsadó”

 – Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint viszont csak a sértettség beszél Pálinkás Józsefből, aki már a CEU ügyében is szembe ment a kormányzati támadással. Ez is közrejátszhatott abban, hogy idén Palkovics László váltotta Pálinkást a Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén.

A Policy Agenda vezető elemzője szerint Pálinkás nyilatkozata arra mutat rá, hogy harc folyhat a Fideszen belül - bár a korábbi miniszter szerinte nem a Fidesz teljes politikáját kritizálta.

Kiss Ambrus szerint fontos, hogy amikor ezeket a nyilatkozatokat nézzük, akkor ne azt lássuk, hogy Pálinkás a Fidesz ellen, vagy a kormány ellen beszél. "A kormányon belüli egyes érdekcsoportok ellen beszélnek, hiszen azért nehéz azt mondani egy 2018 tavaszáig egy erős hivatalt ellátó személyre, hogy ő kormányellenes lenne" - mondta az elemző.

Hozzátette: az interjúból az válik nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz túl nagy ahhoz, hogy ne forduljanak elő benne ideológiai és kulturális nézeteltérések.

atv.hu

További belföldi híreink