Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-15 07:35:00

Jelentkezett a sofőr, aki majdnem elütött egy látássérültet – ezzel védekezik

Nem érzi magát hibásnak az a sofőr, aki kis híján elütött egy vakvezető kutyát és látássérült gazdáját. Az autót vezető hölgy az ATV Híradónak elmondta: a kutya és gazdája akkor lépett le a járdáról, amikor ő már befordult az autójával. A szakértő szerint a gyalogosoknak ilyen esetben mindenképpen elsőbbsége van.

Nem sokon múlt, hogy elüssék a vakvezető kutyát és látássérült gazdáját. Dorko és Viktor először megálltak a XIII. kerületi kereszteződésben. Elindulásuk pillanatában azonban hirtelen egy piros autó bukkant fel az úton. Kis híján baleset történt.

„A kutyának a fejét elkapta a hátsó sárvédővel, és egy hatalmasat koppant. Mindnyájan nagyon megijedtünk, főleg én a kutya miatt, mert magamon éreztem, hogy velem nem lesz gond. A kocsi az továbbhajtott” – mesélte Viktor.

A videót a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége töltötte fel a Facebook-oldalára. Azért készült felvétel, mert épp közlekedésbiztonsági vizsgán esett át a kutya, hogy később vakvezető lehessen. A közösségi oldalt elárasztották a kommentek.

„Remélem, megvan a rendszám, és jól megbüntetik” – írta egy kommentelő. Más szerint ez „Tipikus eset a vezetői engedély azonnali bevonására.” Volt ugyanakkor, aki azt írta: „szenzációhajhász a poszt és a jelenet megítélése azért közel sem annyira egyértelmű”.

Az ATV Híradóját megkereste a sofőr is, aki arccal és névvel nem akart nyilatkozni, de elmondta álláspontját. Szerinte ő már befordult autójával, amikor a kutya és gazdája lelépett a járdáról. Úgy gondolja, a felvételen is látszódik, hogy nem ő ütötte el az ebet, hanem az ment neki az autójának. Ezzel szerinte meg is bukott a közlekedésbiztonsági vizsgán.

Hozzátette: azért hajtott tovább, mert nem érzékelte, hogy elsodorta a jószágot.

Köves Szilárd vezetéstechnikai szakértőként és vizsgabiztosként dolgozik. Szerinte az autós tempójával volt a gond. „Ilyet mindenki elkövet, sajnos, de a helyes eljárás az az, hogy lassan érkezek, ránézek az ott álló gyalogosra, ha és amennyiben mutat szándékot, hogy elindul, akkor átengedem. Ha nem, akkor fokozott óvatossággal és nagyon lassú tempóval megpróbálhatok elmenni előtte. Én a felvételen úgy láttam, hogy viszonylag lendületesen érkezett az autó” – mondta a szakértő.

Semmiféle hibát nem követett el a kutya. Ezt már a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője mondta. Mezősi Tamás hangsúlyozta: a látássérült gazda is helyesen mérte fel a helyzetet, amikor azt mondta, a KRESZ szerinti elsőbbség birtokában ők lelépnek az útra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink