Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-15 21:31:00

Vészhelyzet miatt lezárták a Liszt Ferenc repülőteret

Hatósági vizsgálat miatt a Katasztrófavédelem elrendelte a 2B Terminált és környékének lezárását szerda este. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg. Bár a korlátozásokat feloldották, csak reggelre állhat helyre a menetrend.

Vészhelyzet miatt lezárták a Liszt Ferenc repülőteret

Frissítés: Nem sokkal 22.30 után újraindult a forgalom a repülőtéren. "A Katasztrófavédelem feloldotta a lezárást, újraindul a forgalom. Kérjük utasainkat, figyeljék a járatinformációt járataik indulásáról és érkezéséről" – írta Facebook-posztjában a repülőtér.

Előzmény:

Londonból érkező olvasónktól kaptuk az információt, miszerint nem engedik leszállni az utasokat a gépekről, technikai problémára hivatkozva.

Olvasónkat - utastársaival együtt - sokáig a repülőn marasztalták. „Több gép is van, de innen nem láthatóak. A mellettünk levőn még ülnek, pedig előttünk érkeztek másfél órával. Kb 5-6 gép lehet amin ülhetnek velünk együtt, de azokat nem látni innen, csak azt, hogy leszálltak” - mesélte.

A Blikk  információja szerint több mentőegység is kivonult a repülőtérre, mert egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. 


Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudni, irídium izotópról van szó.

A Zoom.hu információi szerint a pánikot az okozta, hogy a Turkish Airlines egyik gépe teljesen legálisan sugárzó anyagot szállított, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. Később olvasónk is megerősítette, hogy a repülőtéren ezt a tájékoztatást kapták.

A Zoom.hu úgy tudja, hogy az anyagot az Országos Sugárbiológiai Intézetnek szállították, be is volt jelentve. Amikor azonban azt lepakolták a gépről, a repülőtér munkatársai azt vették észre, hogy nagyon átmelegedett. A mérések szerint először 42, majd 45 celsius fokot mutatott, később visszahűlt 35 fokra.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője megerősítette, hogy egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket. A helyszíni vizsgálatok biztonságos és gyors lebonyolítása érdekében a szükséges mértékig korlátozták az érintett terminál forgalmát.


A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt - tette hozzá.

A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérték, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreáll a menetrend.

atv.hu

További belföldi híreink