Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-10 16:31:00

Online adatszolgáltatás a NAV felé: kiknek kell aggódniuk?

Július végén lejárt a türelmi határidő - a vállalkozásoknak online közölniük kell a NAV-val 100 ezer forintnál nagyobb áfatartalmú számláik adatait. A NAV már elkezdte a mulasztó vállalkozások bírságolását.

Bajusz Dániel adószakértő elmondta az ATV Start műsorában, hogy


a NAV azokat még nem bírságolja, akik már bejelentkeztek, elkezdték a fejlesztést, és garantálják, hogy az adatokat még ebben a hónapban beküldik, tehát adatvesztés nem történik.

Beszélt arról, hogy nagyon sok cég még nem tudta teljesíteni a feladatot, főleg a NAV oldaláról elvárt igények miatt. Nem irreálisak a feltételek, jegyezte meg az adószakértő, csak az a gond, hogy menetközben derülnek ki. Nem véglegesek, menetközben frissülnek az elvárások, amelyekhez a cégeknek folyamatosan igazítani kell a számlázóprogramját.

Bajusz Dániel elmagyarázta, hogy az online számlázás a számlaadatoknak a NAV szerverre való elküldését jelenti. Csak a belföldi ÁFA alanyok közötti ügyleteknél kell beküldeni, ha az ÁFA mértéke eléri a 100 ezer forintot. Magánszemély vásárlónál nincs riportolási kötelezettség, tette hozzá. Ez más mint az adóbevallás, folytatta, ez egy azonnali adatszolgáltatás. Ahogy kiállítja a rendszer a számlázóprogrammal a számlát, emberi beavatkozás nélkül, azonnal megy az adatszolgáltatás a NAV szervereire. Kézi számlázásnál öt napon belül, de ha az ÁFA-tartalom 500 ezer forintnál nagyobb akkor már másnap át kell küldeni az adatokat, mondta.

Szó volt arról is, hogy ezzel a rendszerrel a gazdaság kifehérítése a cél. Mivel azonnali az adatszolgáltatás, így kiszűrhető az ÁFA csalás, a fiktív számlák kiállítása, mert nincs ideje a cégeknek fantommá válni, magyarázta az adószakértő. A költségvetés is tervezhetőbbé válik, és a versenyképesség is, folytatta, mert jelenleg 210 ezren használnak számlázóprogramot, viszont többszázezer azon gazdálkodók száma, akik 100 ezer forint fölötti ÁFÁ-s számlát állítanak ki belföldi adóalanyoknak.

Ez az intézkedés arra ösztönöz mindenkit, hogy álljanak át a számlázóprogramra. A közép és kisvállalkozóknak a NAV ingyenes számlázóprogramot tett ki a honlapjára, hogy segítse őket, közölte Bajusz Dániel. Azt is megjegyezte, hogy a multinacionális cégeket a kkv-knál durvábban érinti ez az intézkedés, számukra nehezebb az átállás, mert több tízezer számlájuk van havonta.

atv.hu

További belföldi híreink