Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-10 13:23:00

Frida Kahlo-ügy: nagyon kiborult a Magyar Idők cikkén a nagykövet

Mexikó magyarországi nagykövetsége közleményben reagált a Magyar Idők Frida Kahlo mexikói képzőművész kiállításával kapcsolatos cikkére.

Frida Kahlo-ügy: nagyon kiborult a Magyar Idők cikkén a nagykövet

A David Nájer nagykövet  által aláírt közlemény úgy fogalmaz: a nagykövetség „mélységesen sajnálja, hogy Szakács Árpád július 14-i cikkében a Magyar Idők napilapban, rossz kontextust használt a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo kiállításával kapcsolatban, és mindemellett egy olyan kifejezést használt, amely nem csak sértette a világszerte ismert mexikói művész megítélését, hanem sérti a személyiség szabad kibontakozásának jogát is, egy durva szójáték segítségével, amely Kahlo magánéletére és politikai hovatartozására utal”.

A nagykövet szerint „Frida Kahlo életét és munkásságát nem lehet megmagyarázni anélkül, hogy figyelembe ne vennék, hogy több mint száz évvel ezelőtt Mexikóban egy forradalom vette kezdetét, és az ország olyan liberális célországgá változott, amely a világ minden tájáról művészeket, írókat, fotósokat és filmkészítőket vonzott magához, egy olyan időszakban, amely Mexikó kulturális újjászületéseként ismert”.

A nagykövet szerint „Frida Kahlo kiállítása - amely július 7-től november 4-ig látogatható a nyilvánosság számára - Budapest legfontosabb művészeti kiállítása, amely a mexikói művészt különböző szempontokból mutatja be, amelyek sokféleképpen, szabadon értelmezhetők; mindazonáltal Kahlo pályája azt illusztrálja, hogy munkájának és életének minden aspektusát egy alapvető elem vezérli: a szabadság”.

Frida Kahlóról július 14-én jelent meg egy cikk a Magar Időkben Szakács Árpád tollából. Többek között ezt írta: „A mexikói kommunista művésznő megismertetését alapos bemelegítéssel indították el még tavaly, különféle rendezvényeket szervezve. Például a szombathelyit így hirdették meg: „Menstruá­lok, szőrös vagyok és bajuszos – Frrida Kahlo-emlékkiállítás a képtárban”.

atv.hu

További belföldi híreink