Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-10 20:02:00

Az uniós tagságról kezdeményeznének népszavazást Toroczkaiék

Az uniós tagságról kezdeményezne népszavazást a Mi Hazánk Mozgalom. Jogászok szerint azonban nem lehet feltenni ezt a kérdést.

„Ha ki kell lépni, akkor ki kell lépni, tehát legyünk demokratikusak, nem mi akarjuk ezt eldönteni” – mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

A magyar állampolgárokat 2003-ban egyszer már megkérdezték az uniós tagságról - írja a hirtv.hu. Akkor csaknem 84 százalékuk támogatta azt, Toroczkai László szerint azonban 15 éve még senki nem tudta, milyen lesz uniós tagnak lenni. A Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom most újra feltenné a kérdést. 

Magyarország uniós tagságáról nem lehet népszavazást tartani. Az ország NATO-tagságával kapcsolatban ugyanezt próbálta elérni 2007-ben a Magyar Függetlenségi Párt. Az Alkotmánybíróság elkaszálta a kezdeményezést, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget ugyanis nem érinthet népszavazási kérdés. Az Alaptörvény módosítására sem irányulhat ilyen felvetés.

Toroczkai László az említett jogi akadályokra csak annyit mondott: ha kell, alaptörvény-módosítással vinnék népszavazásra az uniós tagság kérdését.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink