Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-10 05:10:00

Bátorításként élte meg Pásztor Anna zaklatója az énekesnő válaszát?

Nincsenek könnyű helyzetben az ismert emberek, hogy hogyan kezeljék rajongóikat, de a zaklatást és a fenyegetést ki lehet szűrni. Ennek ugyanis jelei vannak – mesélte el Végh József az ATV Start című műsorban.

Előzetes letartóztatásba került az a férfi, aki az Anna & The Barbies frontemberét, Pásztor Annát zaklatta egy éven át, majd pénteken azzal a szándékkal látogatta meg az énekesnő koncertjét a Budapest Parkban, hogy leszúrja őt. Ezzel kapcsolatban Végh József azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy itt feltehetően arról van szó, hogy a fontosság érzése számít az egyénnek, és az, hogy felhívja magára a figyelmet.

Őrült rajongó zaklatta Pásztor Annát

 A férfi – aki zaklatta Pásztor Annát – többször is azt írta, hogy szerelmes az énekesnőbe, és be akarja ezt teljesíteni. A kriminálpszichológus szerint ennek hátterében több fajta magyarázat is lehet. Az első az érzelmi élet zavartsága. Nem kizárt, hogy itt is erről szól a történet, tehát, hogy az illető nem tanulta meg otthon a szeretet nyelvét. Mint mondta, akit szerettek, az megtanulja, hogyan lehet a későbbiekben is szeretni. Ugyanakkor, akit nem szerettek, azt fogja megtanulni, hogyan lehet felhívni magára a figyelmet.

A másik magyarázat az erotikus paranoid lehet: amikor valaki egyedül van otthon, a televízióból „rámosolyog” a bemondónő, és az illető elhiszi, hogy szerelmes belé. Nem feltétlen ez állhat most a háttérben, de a szakember úgy véli, hogy az érzelmi zavartság nem kizárható. Végh József arról is beszélt, hogy a fenyegetéseket mindig érdemes komolyan venni, mert indulhatnak finoman, de egyre durvábbak is lehetnek. Az amerikai elnökök ellen elkövetett merényletek mögött is érzelmileg sérült emberek álltak – tette hozzá.

Végh arról is beszélt, hogy az ismert embereknek általában védeni és javítani kell az arcukat a közönségük felé, így előbb-utóbb kénytelenek válaszolni a rajongói megkeresésekre. Az első megkeresés – jelen esetben – udvarias lehetett, amire válaszolt az énekesnő, ezt pedig a zaklató bátorításnak élte meg, és innentől kezdve van „elvágva a dolog” – magyarázta a kriminálpszichológus. Azt is nehéz eldönteni szerinte, hogy mikor szabad, és mikor nem szabad bátorítani valakit. Elmondta, hogy azt ugyanakkor észre lehet venni, hogy mikortól kell komolyan venni egy fenyegetést. Az ilyen esetekben ugyanis van egy fejlődéstrend, ami annyit jelent, hogy egyre agresszívabban nyilatkozik meg verbálisan, egyre gyakrabban ír, és egyre szélsőségesebb lesz az adott illető.

Végh József szerint híres és nem ismert embereknél is előfordulnak ilyen történetek, csak a sajtó előbbiek esetében tájékoztat, ezzel pedig sok emberhez elérhetnek. Arról is szó esett, hogy érdemes rendőrséghez fordulni, ha valaki fenyegetést kap, és az szakemberek majd eldöntik, hogy életveszélyes volt-e a fenyegetés, vagy sem.

atv.hu

További belföldi híreink