Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-10 06:20:00

1000 tűzoltó hiányzik? Félnek, hogy még nagyobb lesz az elvándorlás

Kormányzati elképzelések szerint a tűzoltók létszámát annyira felemelik, hogy ne kelljen túlórázniuk. A szakszervezeti vezető szerint toborzással sem sikerül a létszámot feltölteni, a fizetéseket kellene emelni pár tízezer forinttal.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy túlóra továbbra is van, mert létszámprobléma is van, viszont a túlórát 2019-től már nem akarják kifizetni, hanem azt szabadnapként kellene kivenni. Szerinte ez a létszámhiány miatt kivitelezhetetlen, még legalább 1000 főre lenne szükség ahhoz, hogy normálisan el tudják látni a feladatukat.
 
Említette, hogy a tűzoltók használták fel a legkevesebb túlórát, náluk volt a legkevesebb kifizetés országos szinten, de most félnek, hogy még nagyobb lesz az elvándorlás, tette hozzá. Tíz évvel ezelőtt még sorban álltak a laktanyák előtt a jelentkezők, most viszont még toborzással sem sikerül a létszámot feltölteni, magyarázta Salamon, aki azt is elárulta, hogy bruttó 220-250 ezer forintot keresnek, ami nettó 180-200 ezer forintot jelent.
 
Információik szerint 300 ezer forintért már szívesebben maradnának, vagy jönnének új kollégák, tette hozzá. Említette, hogy tűzoltóként nagyon kevesen mennek külföldre dolgozni a nyelvismeret miatt, inkább az eredeti szakmájukban próbálnak elhelyezkedni, és 90 százalékuk úgy megy külföldre.
 
Szó volt arról is, hogy a társadalom által még mindig meg vannak becsülve a tűzoltók, de abból 10 deka párizsit sem tudnak venni. Igaz, volt béremelés, de a civil szférában történt minimálbéremelés mértékéhez képest az ő bérük csak 9,6 százalékkal emelkedett, úgy, hogy előtte 8 évig nem volt béremelés, jegyezte meg a szakszervezeti vezető. Az eszközállományról azt mondta: nincs nagy probléma, a területi lefedettség is megfelelő lenne, mert újabb tűzoltóörsöket hoztak létre, viszont a létszámprobléma miatt a biztonság már nem egészen úgy működik, mint kellene.
 
Salamon Lajos beszélt arról, hogy az Emlékezés Napját nem finanszírozza a Katasztrófavédelem, melyet azért szerveznek minden évben, hogy megemlékezhessenek a szolgálatteljesítés közben elhunyt kollégáikról. Nem pénzre lenne szükség, folytatta, azt szeretnék, hogy támogassa a felső vezetés, hogy kiállhassanak a gépjárművekkel a szertár elé, kitűzhessék a fekete zászlót, és fél perc szirénával emlékezhessenek. A kérésükre az volt a válasz, hogy a hősi halottakról május 4-én emlékezzenek meg, vagy halottak napján. Salamon elmondta, a május 4-e Flórián-nap, a tűzoltók ünnepe, amit nem ezzel töltenének, a halottak napja pedig családi ünnep. Nem értik, miért tiltja a vezetés, és emiatt már egyre kevesebb tűzoltó vesz rész az Emlékezés Napján, mert félnek, tette hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink