Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-09 12:08:00

Rendőrhiány: „a saját magam titkárnője voltam”

Már holnap munkába állhatna az, aki ma a rendőrségre jelentkezik – erről mesélt egy, a múlt évben leszerelt rendőr az atv.hu-nak. Elmondása szerint az emberhiány nem új keletű dolog a rendőrségnél, ezzel párhuzamosan pedig egyre több adminisztráció szakad az ott maradtak nyakába. Úgy véli, a rendőrség közleménye, amely szerint az állomány feltöltöttsége közel 100%-os, nem igaz, miközben vannak olyan „elvakult” szolgálatban lévők is, akik masszív támaszai lesznek a rendőrségnek, történjen akármi is.

Rendőrhiány: „a saját magam titkárnője voltam”

„Nagyon nagy az emberhiány” – mesélte el egy, a neve elhallgatását kérő, de már leszerelt rendőr, akit az egyszerűség kedvéért nevezzük Klaudiának. Az egyik határ menti megye kisvárosában lévő rendőrőrsön szolgált, egészen tavaly novemberi leszereléséig. Mint mondta, hogyha most újra jelentkezne, akkor holnap reggel nyolckor már kezdhetne is. A lány – aki kiemelte, hogy a helyi viszonylatokról tud beszélni – azt is hozzátette, pont annyira van emberhiány, hogy „a saját magam titkárnője voltam”.

Hiába volt titkárnőjük ugyanis, mindenki leterhelt volt, a sok követelmény miatt pedig ők sem tudtak egyről a kettőre haladni. Elmesélte, hogy egy kihallgatást, házkutatást például annyi papírmunka előzött meg, hogy elúszott benne. A helyzet most annyiban rosszabb – magyarázta tovább –, hogy szkennelni kell mindent, hogy a számítógépen is meglegyen. A megmaradt kollégák fejenként 20 ügyet visznek, ami eltörpülhet a budapesti viszonylatokhoz képest, ahol ez a szám a 40-50-et is elérheti.

Klaudia kiemelte azt is, hogy

a rendőrök – az ottani és az országos viszonylatokhoz képest is – jól keresnek, igaz, csak a túlórapénzzel kiegészítve. 

Mint mondta, az alapbérek a járőröknél 115 ezernél kezdődnek, egy tiszthelyettes pedig nettó 170-190 ezer forintot kereshet. Ha valaki kimegy „sétálni” – így nevezik a túlóra-szolgálatot – akkor egy óra nagyjából 1000 forintot jelent. Persze, ez nemcsak a rendfokozattól, de a beosztástól és az évektől is függhet. Tehát, ha valaki három sétálószolgálatot vállal be egy hónapban, az háromszor tizenkét óra, vagyis 36, ami ezres órabérrel számolva 36 ezer forint. Nettó 170 ezres fizetésnél ez a plusz pénz igen jól jön – mesélte.

Arra pedig, hogy a rendőrség közlése szerint a hivatalos állomány feltöltöttsége a 2018 júliusi 1-jei adatok szerint 97,8%, arról csak annyit mesélt, hogy már a kerítésépítés idején is a kapitányságokról vezényeltek le sok embert, sőt, szerinte századokat utaztattak le. Több egység vonult le, a túlórapénz pedig ezt is érintette. Kezdetben ugyanis túlórába ment az itteni elszámolás, a későbbiekben azonban már beosztásba, amivel leginkább a rendőrség járt jól, ők már kevésbé- tette hozzá.

Klaudia igen érdekesen világította meg azt a kérdést is, hogy szerinte a túlórapénz elvétele hozhat-e magával leszerelési hullámot. Annak ellenére ugyanis, hogy most mindenhol ezt találgatják, ő úgy vélekedett:

sokaknak nagy a hivatástudata, olyannyira, hogy kis túlzással az sem érdekelné őket, ha pénzt sem kapnának. 

Úgy véli, ők akkor is bástyái maradnak a rendszernek, ha „ez a pénz el fog veszni”.

A rendőrhiány, és a hozzá kapcsolódó túlórapénz elvétele már hetek óta téma. 2019-től ugyanis a plusz pénz helyett már csak szabadnapokkal lehet ellensúlyozni azt, ha valaki többet vállal, vagy ha több munka szakad rá. Többen leszerelési hullámot vizionáltak, a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport pedig már július végén arról írt, hogy egy nap leforgása alatt 120-an szereltek le, és csak Budapesten 45-en hagytak fel a szolgálattal.

A rendőrség később cáfolta a felmondásokat, majd közölték: 2018. első félévében 867 hivatásos állományú rendőr jogviszonya szűnt meg, amibe beletartoznak az áthelyezések, a lemondások, a nyugállományba helyezések, illetve a próbaidő alatti és az egészségügyi okból történő leszerelések is. Azt is közölték, hiába hagyta el átlagosan 146 ember havonta az állományt az első félévben, ugyanebben az időszakban 515 ember érkezett, míg szeptember elsején várhatóan 740 próbaidős rendőrt neveznek ki. Kérdés lehet persze az is, hogyha valóban közel 100%-os a rendőri állomány feltöltöttsége, akkor mi szükség lehetett arra, hogy közel 9 milliárd forint túlórapénzt fizessenek ki, csak az idei év első felében.

További belföldi híreink