Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-08 18:26:00

Indoklás nélkül elutasított debreceni igazgató: megszólalt a Klebelsberg Központ

Hiába támogatta a tantestület, a szülők és a diákok is a debreceni Ady gimnázium korábbi igazgatóját, mégsem ő lesz az iskola vezetője. A pozíciót egy másik jelölt nyerte el, aki egyébként a Fidesz-KDNP helyi önkormányzati képviselője. A Klebelsberg Központ azt közölte: több hibát is tapasztaltak a törvényességi ellenőrzés során. A felmerült problémák kezelésekor pedig az intézmény vezetője nem hozott megfelelő intézkedéseket.

A nyári szünet miatt üresen áll a debreceni Ady Endre Gimnázium. Nemrég azonban nagy port kavart az intézmény falain belül az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése az igazgatói kinevezésekről.

Az intézményt 16 éve vezető Rózsavölgyi Gábor is pályázott az iskolaigazgatói pozícióra, csak úgy, mint Türk László történelemtanár, aki előtte soha nem tanított a gimnáziumban, sőt középiskolában sem.

Türk önkormányzati képviselőként dolgozott, tavaly ugyanis megnyerte a debreceni időközi választást a Fidesz-KDNP színeiben. Akkor telefonon köszönetet mondott Orbán Viktornak is.

A napokban az iskola egykori igazgatója levelet kapott, amelyben megírták, hogy az oktatási államtitkár nem támogatja kinevezését. Indoklást azonban nem közöltek. Az ugyanitt közölt szavazásból azonban kiderül, a nevelőtestület, a Szülői Választmány és a Diákönkormányzat tagjai is a korábbi igazgatót támogatták szavazatukkal.

„Egészen bizonyos, hogy nem szakmai, hanem politikai alapon született egy döntés”

- a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint rendkívüli módon megnehezíti a közös munkát, ha valakit a jövendőbeli közvetlen munkatársai sem támogatnak. Szűcs Tamás szerint, ha már jogi megoldás nincs rá, akkor legalább Türknek kéne elgondolkodnia azon, hogy ilyen alacsony támogatottság mellett, ne vállalja el a pozíciót.

Tavaly már sejteni lehetett, hogy személycsere lesz, ugyanis Rózsavölgyi Gábor csak egy évre kapott kinevezést. Ezzel kapcsolatban azt mondta: akkor is - csak úgy, mint most - hiába érdeklődött az okokról, a tankerületnél és az államtitkárságnál.

A Klebelsberg Központot az ATV Híradója is megkereste, azt írták:


az intézmény jövőjét szem előtt tartva döntöttek Türk László mellett.

A fenntartói törvényességi ellenőrzés ugyanis a jogszerű működés hiányát állapította meg a tanórák megtartása és helyettesítése, a pedagógusok feladatkiosztása, továbbá az intézményi dokumentumok koherenciája vonatkozásában. Hozzátették: az intézmény vezetője a felmerült problémák kezelésekor nem hozott megfelelően intézkedéseket.

atv.hu

További belföldi híreink