Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-08 05:10:00

Az elképesztő hangzavar miatt hagyják ott a nyaralók a Balaton déli partját

Egyre többen bosszankodnak a Balaton déli partján a hangágyúk miatt, amelyet a szőlőtermesztők használnak, hogy távol tartsák a seregélyeket. Van, ahol viszonylag távol vannak a területek a nyaralóktól, de több helyen, például Balatonberényben összeér a két zóna. Innen már a nyaraló vendégek közül többen is elmentek, mert zavarta őket a folyamatos hangzavar.

Zavaróak a madarakat elijesztő hangágyúk

 

Balatonberényben abban bíznak, hogy már leszüretelték a közeli területen a szőlőt és nem kell tovább hallgatniuk a durrogtatást.

Több helyen mérték már, hogy mekkora a hanghatás. Balatonberényben ki is derült, hogy meghaladta az engedélyezett szintet. Balatonlellén szerencsésebbek a nyaralók, itt ugyanis a szőlőhegy messzebb van a település szélétől.

A borászok azt mondják, hogy a termés megvédésének ez a leghatékonyabb módszere, ezért alkalmazzák. A komolyabb hanghatásnak kitett településeken viszont azt szeretnék, hogy valamilyen módon szabályozzák a durrogtatást, mert aki a szabadsága alatt egyfolytában ezt hallgatja annak - a turizmussal foglalkozó szakemberek szerint - nem feltétlenül lesznek kellemes emlékei a pihenéséről.

atv.hu

További belföldi híreink