Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-07 19:59:00

Kulka: gőgös voltam, szégyellem magam

Először szerepelt élő adásban Kulka János, miután a színész 2016 tavaszán stroke-ot kapott, aminek következtében a beszédközpontja sérült, afáziás lett. A Kossuth-díjas színművész beszélt új szerepéről, és arról is, hogy viseli a betegséget.

Kulka: gőgös voltam, szégyellem magam

„Jól vagyok. Beteg vagyok” – válaszolta arra a kérdésre a Kossuth-díjas színművész, hogy hogyan érzi magát. Krug Emília kérdésére, miszerint, hogy néz ki egy napja azt válaszolta: fekszik az ágyban. Varga Sarolta szerint ez nem igaz, a klinikai logopédus hozzátette, hogy minden szerdán elmegy hozzá, csütörtökön pedig terápiára jár. A színész emellett legszívesebben a kutyájával sétál.
 
A Klubrádiónak adott nyilatkozatában is elmondta a logopédus, hogy a Halleluja mellett a Nagy utazás című dal volt a másik, ami segített beindítani a gyógyulását.
 
„Végignéztem János számait, és személyes döntés volt a Hallelujah, és a Dés szám is. Fantasztikus volt, hogy erre beindult a gyógyulása. Pár napja kérdeztem tőle, hogy emlékszik-e, rá, hogy mikor a Nagy Utazást énekelte, tudta, hogy mikor van vége, és tudta a szöveget” – idézte fel a szakember. Varga Sarolta felidézte, hogy korán bement a színészhez, amikor még nagyon súlyos állapotban volt.  „Ott az volt a nagyszerű, hogy a verbális funkciókat be lehetett indítani” – tette hozzá a klinikai logopédus.
 
„Gőgös vagyok” – szúrta közbe a színművész. Varga Sarolta szerint viszont szó sincs erről.
 
A színművész mindig visszahallgatja magát, és sosem elégedett azzal, hogy honnan hová fejlődött. Mint mondta, lassan fejlődik, angolul és franciául még mindig nem megy neki.
 

 

Nyugodt vagyok, tényleg – jelentette ki arra, hogy mi segít, mikor mélyponton van, majd hozzátette, hogy egyfolytában gondolkodik azon, hogy mi történt vele, és miért volt történt vele a betegsége. „Idegen vagyok. Színész? Olyan fura” – mondta Kulka. Hozzátette, magában már tudja, hogy miért történt vele a betegsége, de ezt nem tudja elfogadni.

 

A színművész arról is beszélt, hogy szégyelli magát: "gőgös vagyok, nagyon. Voltam. Abbahagytam. Megvilágosodtam."

A klinikai logopédus arról beszélt, azért tartja fontosnak, hogy erről beszélnek a nyilvánosság előtt, mert Jánoson keresztül értesülnek arról, hogy mit is jelent valójában a stroke.

A színművész csak bólogatott arra a kérdésre, hogy ez egy börtön-e, majd hozzátette, ezért vállalta ezt a beszélgetést is. 

A terápián részt vevő betegek nem tudják, hogy hogyan kezeljék Kulka János jelenlétét – tette hozzá Varga Sarolta, de a fülébe jutott nemrég, hogy több beteg is várja őt a terápiára.
 
„Tudják, hogy János ugyanaz, mint aki volt. Ez az első” – a szakember szerint így lehet jól segíteni egy afáziában szenvedő betegnek. Sokszor azt hiszik az emberek, hogy akik afáziások, az értelmileg is sérült, ez a nehéz a betegnek: nem tudják róla, hogy bent a fejében ugyanaz az ember, mint aki volt.
 

A Kossuth-díjas színművész azt is elárulta, hogy kiabált, amikor nem jött ki az a mondat a száján, amit ki szeretett volna mondani, ez egyébként három hónap alatt tízszer fordult elő vele. „Borzasztó” – mondta a színész.

„Nagyon jó volt”
 
A logopédus szerint még egy Oscar-díj kinéz Kulkának, a film pedig az afáziáról szólna. Mint mondta Varga Sarolta, a fejében úgy kezdődik a film, hogy összemegy a függöny, Jánosról lesz szó benne: jön a rohamkocsi, viszik a kórházba, és onnantól azt láthatnák a nézők, hogy mi játszódik a fejében, és mennyire nincs szinkronban az, ami a fejében van, azzal, ami körülötte zajlik.

Kulka János a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmjében tér vissza a mozivászonra. „Nagyon jó volt. Öt napot forgattam. Haldoklót: pisi, kaki, kúsztam a földön. Nagyon jó volt” – mesélt a forgatásról. Azt is elárulta, hogy nem izgult, megkönnyebbült a forgatáson.
 
A színész el tudná képzelni, hogy nővérével egy alapítványt vagy egyesületet hoznának létre az afáziás betegek számára.
 
A logopédus szerint, azért mostohagyerek az afázia, mert nem tudják elmondani, hogy mekkora a baj. „Nem tudnak szólni” – hangsúlyozta Kulka. Varga Sarolta ugyanakkor kijelentette, hogy az affáziások intellektuálisan teljesen rendben vannak, ezért nem szabad mentális betegként elkönyvelni őket, ahogyan Kulka Jánost sem.
 
Forgatókönyvekkel elárasztottak? – kérdezte Krug Emília a színművészt. „Nem még. Hallgatnak” – reagált Kulka János.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink