Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-07 13:41:00

Idén eddig 46-an fulladtak vízbe Magyarországon

Az előző évhez képest kevesebb halálos kimenetelű tragédia történt a hazai vizeken, igaz, a 2017-es esztendő negatív rekordokat döntött a vízbefulladásokat tekintve. Sokan a Balatonnál kerülnek bajba, derül ki a statisztikákból, ami azt is megmutatta: mítosz csupán, hogy a mély víz több áldozatot szed.

Idén eddig 46-an fulladtak vízbe Magyarországon

Csaknem 50 halálos áldozatot követeltek idén eddig a szabad vizek, egészen pontosan 46 esetben történt vízbefulladásos haláleset 2018 január 1. és július 31. között – közölte portálunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság. Ez azt jelenti, hogy arányaiban nézve, az előző évhez képest csökkent a tragédiák száma, igaz, a 2017-es esztendő negatív rekordot döntött, akkor összesen 111-en vesztették életüket a hazai vizekben. A 2016-os esztendő egészét nézve 60 áldozat volt.

Megkeresésünkre a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője elmondta: ők három-négyezer mentést hajtanak végre egy évben, de kiemelte, hogy nem ennyi embert mentenek ki a vízből. Ez a szám ugyanis a kagyló okozta sérüléstől az újraélesztésig mindent magában foglal. Olyan ellátást is tehát, aminek már semmi köze nincsen a vízhez. Tar Mihály az atv.hu-nak kiemelte: idén kevesebb beavatkozásra volt szükség, ami annak köszönhető szerinte, hogy „nehezen” indult be a nyár, és a kánikula elmaradása miatt a strandokon is kevesebben fordultak meg.

A legnagyobb veszélyzóna évek óta – tekintve, hogy ez a legnagyobb felületű, és a legkedveltebb nyári vízparti üdülőövezet – a Balaton.

Itt már az idén is történt halálos kimenetelű baleset, de a legutóbbi évben – 2017-ben – 24 vízbefulladásos eset történt, ami az abban az évben történt tragédiák ötödét tette ki. A szomorú statisztikákból levonható annyi következtetés, hogy a nemeket tekintve a nők óvatosabbak, kevesebb rizikót vállalnak. Az életkor szerinti megoszlásból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de az jól látszik, hogy a halálos balesetek 57 százalékban az 50 év feletti korosztályt érintették.

Noha a vízbefulladásnál sokak fejében élhet az a kép, hogy valaki úszástudás nélkül merészkedett a mély vízbe, vagy éppen a vízibicikliről ugrott fejest felhevült testtel, a tragédiák nem feltétlen kötődtek a mély vízhez. A vízmélység szerinti összevetés alapján ugyanis az derül ki, hogy az esetek kb. fele olyan mély vízben történt, amely egy embert nem nyel el. Az is megállapítható, hogy a Balaton északi és a déli parti területein nagyjából fele-fele arányban történtek vízbefulladásos tragédiák- derül ki a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság adataiból. A nyárból hátra van még jó pár hét, remélhetőleg nem nő tovább az áldozatok száma!

Ajánlom

További belföldi híreink