Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-06 10:25:00

ÁSZ: pénzügyi anarchia jellemzi az egészségügy egyes területeit

Pénzügyi szempontból "botrány" és "anarchia" jellemzi az egészségügy egyes területeit - mondta számos kórház és szakrendelő ellenőrzése után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek. Domokos László azt is elmondta: hamarosan rendszerszintű ellenőrzés-sorozatba kezdenek a sürgősségi ellátásnál.

Domokos László a napilap hétfői számában megjelent interjúban az eddigi ellenőrzések alapján úgy értékelt: "rendszerszintű", hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.

Mint kifejtette: az egészségügyben végzett ellenőrzéseik közül példaként kiemelte,

találtak olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést,

vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak. Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy. Ezek mellett

"kaotikus viszonyokat" találtak egyes szakrendelőknél is. Számos esetben hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők a gazdálkodásról, így esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak és a forrásokat mire fordították.

Kiemelte: a súlyos gazdálkodási szabálytalanságok miatt nem is lehet tudni, valójában mennyi pénz kell az egészségügynek.

A szakrendelők ellenőrzésekor a fővárosban két olyan intézményt is találtak, ahol minden megfelelően ment, a szabályokat betartották, a közpénzt eredményesen és hatékonyan költötték el, s ki is jöttek a keretükből. Olyan kórház is akadt, amely nagyjából szabályszerűen működött, ahol törekedtek az előírások betartására. Ezek alapján úgy értékelt: "lehet jól csinálni". Hozzátette: ezeknek az intézményeknek a vezetőit megítélése szerint nem szabad leváltani. Ott viszont be kell avatkozni, ahol a gazdálkodásban súlyos szabálytalanságok vannak - jegyezte meg.

Az ÁSZ elnöke szerint megoldás lehet, hogy például Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter leváltja az érintetteket és másokat nevez ki, vagy összevonhatja az adott intézmény gazdálkodását egy másikkal, esetleg külön pénzügyest küldhet oda. "Először is szemléletváltás kell az egészségügyben"

- fogalmazott.

Domokos László az interjúban kitért arra is, hogy szerinte "rettenetesen hosszú idő", hogy a sürgősségi ellátással szemben az a kritérium, hogy 12 órán belül lássák el a pácienst. Elmondta: a ÁSZ most készíti elő ennek a területnek a rendszerszintű vizsgálatát, az ellenőrzés-sorozathoz hamarosan hozzáfognak.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink