Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-05 07:40:00

Nem lesz könnyű Rezesovának, ha kiszabadul a börtönből?

Néhány héten belül, még augusztusban kiengedhetik a börtönből Eva Rezesovát. A négy ember halálával végződő gázolás miatt leültetett szlovák nőnek azonban nem lesz könnyű dolga, hiszen csak feltételesen kerülhet szabadlábra. A kriminálpszichológus szerint a bűntudatát egy bocsánatkéréssel enyhíthetné.

Szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott és kiégett az a Fiat, amelynek hátuljába több mint 160 kilométeres sebességgel csapódott neki Eva Rezesova autója még 2012-ben. Az autó szalagkorlátnak csapódott és kigyulladt. A bent ülők közül hárman halálra égtek. Egy 56 éves nőnek sikerült kimásznia a kocsiból, de két nap múlva a kórházban ő is belehalt sérüléseibe. Kiderült az is, hogy a szlovák nő nem csak gyorsan hajtott, de ittas is volt.

„Az elsőfokú bíróság által a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát 9 évre, végrehajtási fokozatát börtönre, a közúti járművezetéstől eltiltás tartamát pedig 8 évre súlyosítja” – hangzott el az ítélet korábban. A bíróság jogerős ítélete azt is meghatározta, hogy mikor jöhet ki legkorábban Eva Rezesova a börtönből: „a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra”.

A Bors információi szerint a szlovák nő jól viselkedett, ezért már ebben a hónapban szabadulhat, egyelőre feltételesen. A kriminálpszichológus szerint azonban ez nem lesz egyszerű.

„Elítéltektől tudom, hogy nem könnyű visszailleszkedni, sőt időnként félnek is a visszailleszkedéstől. Először meg kell szokni a börtönviszonyokat, annak a rezsimrendszerét, alkalmazkodni kell hozzá. Megtanulnak alkalmazkodni, és ebből a kiszolgáltatott helyzetből,hogy mindig mindent megmondanak, mindig minden szabályozott keretek között történik, egyszer csak kiszabadul a szabad világra, ahol viszont neki kell majd az életét ritmusba szedni” – magyarázta Végh József. A szakember szerint a bűntudat és a szégyenérzet még sokáig el fogja kísérni Rezesovát.

„Azt lett volna még talán érdemes végigjárni, azt az utat, hogy megpróbálni bocsánatot kérni a hozzátartozóktól, leülni a sértett hozzátartozóival, és ők, ha meg tudnának bocsájtani, nekik is könnyebb lenne” – magyarázta Végh József.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy valóban kiengedik-e a börtönből a szlovák nőt, de ha igen, akkor a következő három évben nem követhet el újabb bűncselekményt, mert akkor ezt a három évet is le kell ülnie.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink