Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-03 21:33:00

Óriási baki, vagy valódi létszámstop a rezidenseknél?

Több friss diplomás orvos sem tudott rezidensképzésre jelentkezni a létszámstop miatt. Ennek valószínűleg egy adminisztratív baki az oka a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint. A hvg.hu-nak nyilatkozó doktor is a létszám-stop miatt nem tudta elkezdeni a képzést. Az Orvosi Kamara szerint viszont: nincs ilyen probléma. Az elnök azt mondja, hogy az uborkaszezon miatt ír erről az internetes portál.

Óriási baki, vagy valódi létszámstop a rezidenseknél?
(Képünk illusztráció)

Egyre több rezidens szeretne munkába állni Magyarországon, kár lenne ezt egy adminisztrációs bakival elrontani már a legelején – mondja Dénes Tamás, a rezidensszövetség elnöke.

A hvg-nek nyilatkozta a napokban egy frissen diplomázott orvos, hogy létszámstop van a rezidensek esetében is. Ezért a szakszervezet elnöke is utána érdeklődött, az orvostanhallgatók zárt fórumain pedig többen is jelentkeztek nála azzal a problémával, hogy nem tudnak belépni a rezidensképzési rendszerbe.

Rezidens egyébként az lehet, aki elvégzi az orvosi egyetemet - viszont annak, hogy munkába is álljon, az a feltétele, hogy belép a szakképzésbe. A rezidenseket viszont az állam foglalkoztatja - ezért lehet érvényben náluk is a létszámstop.

László Imre szerint nagyon komoly hiba, hogy június 20-a, azaz a létszámstop bevezetése óta nem tudták orvosolni ezt az idézem, minősíthetetlen adminisztratív bakit. Bár szerinte többször is előfordult az utóbbi időben, hogy körültekintés nélkül születtek jogszabályok.

„Most az a gond, hogy a létszámstop vonatkozik az egészségügyre, ahol gyakorlatilag minden szakma hiányszakmának minősül, ahol nővérek lassan csak mutatóban lesznek” – mondta a DK egészségügyi szakpolitikusa.

Az Orvosi Kamara elnöke, Éger István az ATV Híradónak azt mondta, nem nyilatkozik az ügyben, mivel szerinte a történet alaptalan, az uborkaszezon miatt írhatta meg a portál.

Adminisztrációs baki a rezidens létszámstop?

 

atv.hu

További belföldi híreink