Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-03 10:36:00

„Túl messzire ment” – keményen beleszállt Orbánba a néppárti képviselő

Az Európai Néppárt politikusa szerint nyilvánosságra kell hozni a belső vitákat, és fel kell szólalni a Fidesz retorikája ellen.

A Politico európai kiadásába írt véleménycikket Anna Maria Corazza Bildt, az Európai Néppárt (EPP) nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke. Bildt az írásnak az Ezúttal Orbán túl messzire ment címet adta.

„Európa legnagyobb és leginkább sokszínű politikai csoportosulásaként hiszünk a politikai és kulturális vitákon átívelő együttműködésben, egy erősebb Európát építhessünk, és nem félünk a kemény vitáktól” – idézi a 24.hu Bildt szavait.

A cikkben Bildt azt írja, már többször is figyelmeztették Orbánt, hogy ne lépjen át egy bizonyos határt, viszont szerinte


a magyar miniszterelnök túl messzire ment, mikor múlt hónapban egy Helmut Kohl előtt tisztelgő rendezvényen azt mondta, Magyarország illiberális demokráciamodellje lesz az az erő, amely feléleszti majd Európát és az Európai Néppártot.

Majd hozzátette, hogy szerinte Magyarország egyre jobban eltávolodott attól, amit az Európai Néppárt képvisel.

„Nem engedhetjük meg, hogy eljelentéktelenítsük a magyar politikai fejleményeket. Belső vitáinkat nyilvánosságra kell hoznunk és világossá kell tennünk, hogy hol állunk” – írja a cikkben.

Majd kitér arra, hogy Orbán kormányzása alatt a menedékkérőket bűnözőként állították be, és segítőiket börtönnel fenyegették, valamint támadást indítottak a kulturális, tudományos élet képviselői ellen. Szerinte a miniszterelnök szándékosan hergel az EU ellen.

A képviselőt aggasztja, hogy Orbán támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország ellene gazdasági szankciókat. Megjegyezte, hogy ez is ellentétes az EPP álláspontjával és értékeivel, mivel a párt elkötelezett Ukrajna függetlensége mellett.

Bildt szerint a Néppárt vezetőinek nyíltan szembe kell menniük a Fidesz retorikájával, és az EPP-nek régi adóssága az Orbán elleni fellépés. Mint írja, az EPP-nek komolyan meg kell vizsgálnia a Fidesz tagságát, és beszélniük kell a Fidesz esetleges felfüggesztéséről vagy kizárásáról.

Így reagált Havasi Bertalan

Anna Maria Corazza Bildt vádaskodásainak hitelességéről mindent elmond, hogy az a mondat, amelyre cikkét alapozza, el sem hangzott Orbán Viktortól

- reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a néppárti politikusnak a Politico című lapban megjelent, a magyar miniszterelnököt kritizáló írására.

Orbán Viktor júniusban a Budapesti Európa-beszéd címmel rendezett konferencián szólalt fel a magyar fővárosban, az eseményt Helmut Kohl egykori német kancellár halálának évfordulóján tartották meg. Itt egyebek között arról beszélt a miniszterelnök, hogy erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. 

Hangsúlyozta: Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, így jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához.

Hozzátette: noha az Európai Néppárt (EPP) vezetői követtek el hibákat "a mi rovásunkra", a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett, "dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot: újítsuk meg az Európai Néppártot, és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez".

atv.hu

További belföldi híreink