Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-03 06:32:00

Parragh: ideje volt, hogy Palkovics nekiállt átalakítani az Akadémián a rendszert

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a Debrecenbe települő BMW-gyárról és az ennek kapcsán várható munkaerő-helyzetről, valamint arról is, hogy miért nem beszélünk ma már az építőiparban körbetartozásról.

 

Biztos benne a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy a BMW-gyár Debrecenbe települése fel fogja nyomni a béreket és emelkedni fog az egész régió bevétele. Parragh László az ATV Egyenes beszédben azt mondta, reméli, hogy sok magyar cég képes lesz beszállítani az autógyárnak.

Úgy véli, mivel Debrecenhez közel van a Kárpátalja és a Partium, ezért ezeknek a térségeknek a munkavállalói is jól járhatnak a gyárral. Parragh szerint a kelet-magyarországi nagyváros eddig az orvostudományáról és a gyógyászatáról volt ismert, most pedig egy új fejezet nyílhat a település történetében. Azt is szükségesnek tartja ugyanakkor, hogy a Debreceni Egyetemen a természettudományos karokat erősítsék, mert szükség lehet az ilyen jellegű végzettségre a gyár megjelenésével.

A Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatos hírekre Parragh László úgy reagált a műsorban, hogy ideje volt, hogy Palkovics László miniszter úr nekiállt egy kicsit átalakítani ott a rendszert.

Véleményét azzal indokolta, hogy a miniszter maga is akadémikus, érti a rendszer működését, fiatalon került be ebbe a körbe, ezért pontosan tudja, mi a különbség az alapkutatás, a fejlesztés és az innováció között. Parragh ezt úgy magyarázta, hogy alapkutatás az, ha tudjuk, hogy egy drótba, ha áramot vezetünk, az felizzik és világítani fog. Fejlesztés, ha ebből csinálunk egy működő eszközt. Innováció pedig, ha ebből csinálunk egy villanykörtét, szabványosítjuk és belecsavarható egy lámpatestbe. A magyar kutatásokról szólva úgy vélekedett, azoknak egy jelentős része az íróasztal fiókjában landol.

A kamara elnöke beszélt saját tevékenységükről is. Mint mondta, évekkel ezelőtt komoly problémát jelentett a körbetartozás, de ma már nem beszélünk erről, mivel bevezették a kötelező kamarai regisztrációt, megcsinálták a teljesítésigazoló szakértői szervet és van egy kötelező építőipari regisztráció is. Szóba került a kamarai befizetések összege is, ezekkel kapcsolatban Parragh azt mondta, nem mondja, hogy csekély pénz, de 70-80 fős apparátussal dolgoznak, működtetni kell az infrastruktúrát, amihez szükség van erre az összegre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink