Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-02 19:08:00

A fideszesek nevelik a legtöbb gyermeket a parlamentben

Ha pusztán a képviselőkön múlna, akkor alig csökkenne Magyarország népessége. Hajszál híján átlagosan kettő gyerekük (1,99) van, a demográfusok szerint azonban legalább 2,1 gyerek szükséges ahhoz, hogy ne csökkenjen a lakosság létszáma. Ez pedig a kormányzati cél.

A fideszesek nevelik a legtöbb gyermeket a parlamentben

"A kormány olyan nagy célokat tűzött ki, amelyeket korábban elképzelhetetlennek gondolt: 2030-ra Magyarországon megálljon a népesedési hanyatlás" – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét végén a tusványosi beszédében.

Ő maga személyesen is jó példával állt elő, öt gyerekével a csúcstartók közé tartozik a magyar parlamentben. Rajta kívül négy fideszes követte pontosan a mintát: Balog Zoltánnak, Bányai Gábornak, Tiba Istvánnak és Zsigmond Barnának van öt gyereke.

A kormánypárti padsorokban tizenegy olyan kormánypárti képviselő ül, akik egyelőre fittyet hánynak a kormányfői elvárásoknak, és eddig egyetlen utóddal sem gyarapították a népességszámot.

Az ellenzéki politikusok közül csak Gyurcsány Ferenc DK-elnök tartotta a lépést Orbánnal, neki is öt gyereke van. Tordai Bence 4 gyermekkel büszkélkedhet. Viszont alig vannak feleannyian a Fidesz-KDNP-hez képest, és még magasabb a gyermektelenek száma, tizenhatan várnak ki. Így nem meglepő, hogy gyerekszám tekintetében a kormánypártok sokkal jobban állnak az ellenzéknél: egy kormánypárti képviselőnek átlagosan 2,19 gyereke van, egy ellenzékinek pedig 1,58, ami alig magasabb a magyar átlagnál (1,49).

A legrosszabb a helyzet az LMP-nél, ahol mindössze hét gyerek jut nyolc képviselőjükre. Ha a magyar szaporodási ráta is hasonló lenne, akkor rövid időn belül el is fogynánk.

atv.hu/Blikk

Ajánlom

További belföldi híreink