Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-30 16:31:00

Orbán Európa élére tör?

A Bálványosi Szabadegyetemen elhangzottakról, pontosabban a miniszterelnök elmondott beszélgetett Csuhaj Ildikó az ATV főmunkatársa és Pető Péter a 24.hu főszerkesztő helyettese az ATV Start műsorában.

 

Ami a kultúrával kapcsolatban a jobboldali médiában folyó vitát illeti, azzal kapcsolatban elhangzott, hogy Orbán Viktor a kultúrpolitikában várható változásokról beszélt. Csuhaj Ildikó említette, hogy a miniszterelnök már kötcsei beszédében is beszélt arról, hogy három dolgot vár el: teljesítményt, minőséget, és térfoglalást. Ha a pályázatok odaítéléséről van szó, akkor a teljesítményt tartja a legfontosabbnak.  

Pető szerint Orbán Viktor politikai fantáziája végtelen, ezért nem tudni pontosan, hogy jobboldali kultúrharcban az Orbán János Dénes nevével fémjelzett radikálisok pártján áll-e, és akkor a térfoglalás kerül-e előtérbe, vagy Békés Márton pártján, akit akkor idézett, amikor a korszakalkotásról és annak kulturális hátteréről volt szó, és akkor Pető szerint az intézményépítés kerül előtérbe ősztől, hiszen mind Békés, mind L. Simon László hangot adott elégedetlenségének azzal kapcsolatban, hogy milyen teljesítményt generált a kulturális szférába öntött 37 milliárd forintnyi TAO.

Csuhaj Ildikó szerint Orbán Viktor nem igazán akar állástfoglalni a kultúrharcban, ami még a jobboldalon belül is zajlik. Azt gondolja, hogy a miniszterelnök pontosan tudja mit szeretne, de hagyja, hogy a vita kiforrja magát. "Ha Orbán-korszakot szeretne, akkor annak egy nagyon erős ideológiai, szellemi, kulturális háttere kell hogy legyen" -  jegyezte meg.

Pető úgy látja, hogy máris lehet Orbán-korról beszélni, hiszen a harmadik ciklusát tölti egy európai uniós országban, sőt még az is lehet, hogy a következő ciklust is megnyeri, és akkor egyhuzamban már 16 évet fog kormányozni. De a már elért, egymást követő három kétharmados győzelem egy olyan erős legitimációt jelent, hogy ebből következően Orbán Európában egyre fajsúlyosabb politikus lesz. A rendszerváltás óta a politikai elit tagja, folytatta Pető, 30 éve csinálja, alelnöke volt az Európai Néppártnak, tehát erős kapcsolatrendszere és tekintélye alakult ki. Terve, hogy egy másfajta Európát kell építeni.

Pető szerint azzal, hogy illiberálisnak nevezte kormányát, Pető szerint az ellenzéknek akart üzenni, hogy reakcióra késztesse őket, és önmagában attól, hogy bevándorlásellenes, és a hagyományos családmodellt preferálja, még nem illiberális egy rezsim.  

Orbán Viktor szellemileg és intellektuálisan politikailag mindenki előtt jár, jegyezte meg Pető. Ő egy politikai avantgarde figura, és egy nagy beszédet mondott Tusnádfürdőn, sok érdekes ponttal.

Csuhaj Ildikó úgy gondolja, egész Európának üzent Orbán, mert van egy Európa-víziója, ő egy "illiberális Juncker" szeretne lenni. Szakértők és a kormány külső köreiben az terjed róla, hogy az Európai Bizottság elnöki székére pályázik, tette hozzá. Azt is tudni lehet róla, hogy az európai nyílt társadalom ellen, a Soros-hálózat ellen harcol. Ellenfelei között említette Macront és Matteo Salvinit.

Pető szerint ha Orbán Viktornak lesz kihívója, akkor az a baloldali populizmus oldaláról fog érkezni. Szerinte Orbán inkább akar Magyarország miniszterelnökeként "Orbán- kor"-t építeni, mint Brüsszelben "Jean Claude Juncker" lenni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink