Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-25 16:13:00

Újabb három LMP-s politikus kapott súlyos büntetést

Újabb három LMP-s politikus kapott súlyos büntetést másodfokon – értesült a Zoom.hu.

A portál szerint a politikusokat több párttársukhoz hasonlóan azért büntette meg az etikai bizottság, mert a párt érvényben lévő döntésével szemben a tavaszi parlamenti választások hajrájában visszaléptek egyéni körzetükben az esélyesebb ellenzéki jelölt javára.

Ságodi Zoltán 3 év eltiltást kapott. Ő a pártban másodikként döntött úgy, hogy visszalép, méghozzá a jobbikos Kepli Lajos érdekében tette meg ezt Veszprém 2-es választókerületében. Az eltiltás azt jelenti, hogy Ságodi nem indulhat a pártban semmilyen tisztségért, továbbá országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, helyi önkormányzati képviselői jelölt sem lehet ez idő alatt. Így sem a 2019 májusi EP-választáson, sem az az év őszi önkormányzati választáson nem szerepelhet. Ságodi bíróságra megy a döntés után, a hvg.hu szerint a tagságnak már be is jelentette, beperli az LMP-t.

Tenk András 1,5 éves eltiltást kapott. Tenk Budapest 17-es választókerületében (Csepel-Soroksár) lépett vissza a választások előtt. Ráadásul nem hiába, mivel itt ellenzéki győzött, az együttes Szabó Szabolcs 5 százalékkal verte a fideszes jelöltet.

Doszpoly Botond is eltiltást kapott, de csak egy évre, így ő a jövő őszi önkormányzati választáson akár el is indulhat az LMP színeiben. Doszpoly amúgy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókörzetében lépett vissza, de végül itt a Fidesz nyert áprilisban.

Szél visszavonult gondolkodni

Ahogy arról beszámoltunk, az LMP etikai bizottsága korábban három évre eltiltotta Szél Bernadettet a párttisztségek viselésétől, a társelnökének mégsem kell lemondania. Azért büntették meg, mert a jelöltek visszaléptetéséről tárgyalt a választások előtt. Ungár Pétert szintén három, Schmuck Erzsébetet pedig két évre tiltották el, a legnagyobb büntetéssel, kizárással pedig Kassai Dánielt büntették.

Bár Szélt eltiltották a párttisztségektől, nem kell lemondania az elnöki pozíciójáról, vagyis viselhet párttisztséget.

Szél Bernadett az azonnali.hu-nak korábban azt nyilatkozta, hogy a jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznia. „Ehhez nyolc év megállás nélküli küzdelem után időre van szükségem” – írta a társelnök.

atv.hu

További belföldi híreink