Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-25 13:20:00

120 milliós inkasszó: teljesen ellehetetlenülhet néhány település élete

Nem, vagy késve jelentették be a falubusz rendszámát, ezért most az önkormányzatoknak vissza kell fizetni a kapott támogatás összegét. A Magyar Államkincstár több kistelepülés bankszámláját inkasszózza, közel 120 millió forint értékben. A milliós büntetések kritikus helyzetbe hozzák az egyébként is túlélésért küzdő önkormányzatokat.

Komlóskán 2015-ben cserélték le a régi falubuszt. Uniós pályázaton nyertek pénzt a 14 milliós kocsira. A vásárláskor - sok száz másik településsel együtt - nem tudtak arról, hogy az Államkincstár nyilvántartást vezet a járművek rendszámáról, így azt nem is jelentették le.

A 300 lelkes önfenntartó településen ökofalu modellt valósítanak meg, így mindennapi létük nem forog veszélyben a 2,5 milliós inkasszó miatt, amely a negyede az egész éves állami támogatásnak. Mégis becsapva érzik magukat, mert a választások előtt azt ígérték nekik, hogy nem kell kifizetni a büntetést.

„Kaptunk a kormányzattól egy ígéretet tavasszal, hogy visszamenőlegesen eltörlik ezt az inkasszót, illetve ezeket a határozatokat. Mi ebben a hiszemben voltunk, hogy az állam hoz egy falvakra pozitív vonatkozású döntést. És ehelyett most, hogy elmentek szabadságra, inkább inkasszálják a falvak bankszámláit. Én úgy gondolom, hogy ez nem volt korrekt”- fogalmazott Köteles László polgármester.

Naponta több száz kilométert fut a komlóskai falubusz. A falugondnok naponta viszi az időseket Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre. Azt mondja, a település élete elképzelhetetlen enélkül a busz nélkül, mivel a legközelebbi gyógyszertár 10 km-re van, sokak így oldják meg a gyógyszer kiváltását.

Komlóska önkormányzatától 2015-ben már megvonták néhány hónapra a normatív támogatást, most pedig a teljes 2016-os támogatást akarják visszavenni. Több mint 200 település van hasonló helyzetben, némelyikük élete teljesen ellehetetlenült a banki inkasszó miatt. Többen azt is nehezményezik, hogy a magyar állam „saját zsebre” szed be bírságot olyan buszok után, amelyek az uniós finanszírozás miatt egy fillérjébe sem kerültek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink