Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-23 06:36:00

Oktatásra, egészségügyre és a szociális ellátórendszerre sem jut elég pénz jövőre?

Oktatásra, egészségügyre és a szociális ellátórendszerre sem jut elég pénz jövőre az ellenzéki pártok szerint. A DK például azt kifogásolja, hogy a valódi problémák megoldása helyett újabb stadionok épülnek. Dömötör Csaba szerint azonban az ellenzék át sem nézte rendesen a büdzsét, így nem is tudhatják, mit tartalmaz.

Az otthonápolás szabályozásáért tüntettek pénteken érintettek és szakmai szervezetek az illetékes minisztérium, majd a Parlament előtt, ahol éppen a jövő évi költségvetésről döntöttek a képviselők. Bár az ellenzék több módosító indítvánnyal is próbálkozott, az otthonápolás kérdését napirendre sem vették, így a jövő évi büdzsében biztosan nem jut több forrás erre a területre.

„A kormánypárti képviselők azt kérték, hogy vegyük le ezt a javaslatot a napirendről, mert ők garantálták: a kormány ebben a kérdésben nagyon gyorsan döntést fog hozni, és még a költségvetésbe bekerül az a forrás, amiből ez megoldható, a törvényjavaslatot visszavontuk és nem történt semmi” - mondta Híradónknak Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője.

„Javítani az oktatás színvonalát, az egészségügyi ellátást, a szociális ellátórendszert” - a DK politikusa azokat a területeket sorolja, amelyekre ugyancsak nem jut több pénz jövőre. Ráczné Földi Judit szerint elfogadhatatlan, hogy mindeközben a kormány több mint 100 milliárdot ad stadionokra.

Dömötör Csaba szerint azonban az ellenzék arra sem vette a fáradtságot, hogy tanulmányozza a költségvetést. Szerinte ugyanis, ha megnézik, látták volna, hogy minden kiemelt területre több jut jövőre.

„Egészségügyre több mint 100 milliárd forinttal több jut majd az idei évhez képest, közbiztonságra nagyjából 150 milliárd forinttal, az önkormányzatok területére több mint 200 milliárd forinttal több jut majd, de több jut oktatási célokra is” - mondta Dömötör Csaba. A parlamenti államtitkár arról is beszélt, a béremelések is folytatódhatnak a piaci szférában is, de a nem piaci szférában is. Tehát a rendvédelmi dolgozók béremelése is folytatódik, ez egy több éves program.

A jövő évi költségvetést pénteken szavazta meg a parlament kormánypárti többsége. Varga Mihály akkor azt mondta: a növekedés büdzséje a 2019-es. Az ellenzéki pártok szerint azonban nem hoz majd lényeges változásokat.

atv.hu

További belföldi híreink