Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-23 05:10:00

Több budapesti kerületben is dupla árat fizethet, ha rossz helyen parkol

Budapest több kerületében nem csak parkolási bírság, hanem kerékbilincs és jár azoknak az autósoknak, akik nem váltanak parkolójegyet. Így a pótdíjjal és a kerékbilincs leszedésének árával együtt például a XIII. kerületben közel 20 ezer forintba kerül a szabálysértés. Az autósok szerint ez dupla bírság, ami nem fair.

Felirat figyelmeztet a XIII. kerületi parkolóórán, a parkolójegy megváltásának elmulasztása pótdíj fizetésével jár. Ez 15 napon belül személyautóknak 6380 forintba kerül.

Az utca végén azonban tábla hirdeti, nem csak "mikuláscsomag" hanem kerékbilincs is kerülhet az autóra, ha nem váltanak a sofőrök parkolójegyet. 

11 ezer 500 forint – ennyit kell fizetni a kerületben a bilincs eltávolításáért, ehhez jön hozzá a 6380 forintos parkolási bírság. Ám, ha valaki későn szembesül a lebilincselő látvánnyal, a közterület-felügyelet további összegeket róhat ki rá. 

48 órát adnak maguknak és az autósnak arra, hogy jelentkezzen, hogy vegyék le a kerékbilincset. Utána elszállíthatják az autót, az elszállítás után azonnal 17 ezer forintos költsége keletkezik az autósnak, majd naponta 1200 forintnyi tárolási díjért őrizgetik az ő autóját.

A környéken autózók nem örülnek a dupla bírságnak.

„Hát szerintem nem fair. Ez lehúzás, ezt mindenki tudja” – mondta Híradónknak egy környékbeli.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom alelnöke felhívta a figyelmet arra, előrelátással és a 2300 forintos regisztrációs díj megfizetésével el lehet kerülni a bilincset.

„Az önkormányzatnál az okmányirodában lehet regisztrálni, ahol megadhatjuk elérhetőségünket, ebben az esetben a kerékbilincs előtt kötelesek minket értesíteni és negyed órát várni mielőtt ráteszik” - hívta fel a figyelmet Legin István. Az alelnök elmondta, hogy ilyenkor természetesen a szabálysértési bírságot ki kell fizetni, de legalább a kerékbilincselést meg tudjuk úszni.

A XIII. kerületi önkormányzat azt közölte, idén az első fél évben összesen 145-ször tettek fel kerékbilincset: "az önkormányzat vezetésének álláspontja alapján szerettünk volna kerékbilincselés nélkül eleget tenni feladatainknak. A szolgálati tapasztalatok ugyanis azt bizonyították, hogy a kerékbilincs alkalmazásáról nem mondhatnak el”.

Nem csak itt, hanem az V. VII. VIII. a IX. és XI. kerületben is élnek az önkormányzatok a lehetőséggel, hogy a parkolási díj elmulasztása esetén kerékbilincset is felszereljenek az autókra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink