Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-21 11:42:00

Felszólították a kormányt, hogy álljon el a tervétől

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy álljon el az új lakások áfájának 27 százalékra emelésétől, és hosszú távon is biztosítsa ezen ingatlanok 5 százalékra csökkentett terheit.

Felszólították a kormányt, hogy álljon el a tervétől

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője, alelnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta,


a kabinet szándéka éppen ellentétes az uniós reformtörekvésekkel.

Kifejtette: Brüsszel ugyanis 2020-tól egy negyedik, 0-5 százalék közötti áfakulcs bevezetését tenné lehetővé a kormányoknak a kedvező szociális, egészségügyi vagy környezetvédelmi hatású termékek esetében.
   
Szanyi Tibor szerint ez alapján bármelyik kabinet nyugodtan dönthet majd úgy is, hogy például az alapvető élelmiszereket csak 2 százalékkal adóztatja meg.
   
Kérdésre megjegyezte, az új lakások áfáját 5 százalékon tartanák, míg a szociális célú bérlakások esetében még kisebb kulcsot alkalmaznának.
   
Az ellenzéki politikus az uniós áfamértékek európai parlamenti jelentéstevőjeként szólt arról is, hogy a sok csalás miatt 2020-tól várhatóan változik az unión belül exportált termékek utáni áfafizetés és a jövőben minden esetben a célország terheit kell majd megfizetni.

A sajtótájékoztatót követően a Fidesz az alábbi közleményben reagált Szanyi Tibor szavaira:

"Azok a szocialisták beszélnek, akik 2006-ban duplájára emelték a lakásáfát és becsapták a választókat. A szocialisták három éve azt sem szavazták meg, hogy az új lakások áfája 27%-ról 5%-ra csökkenjen és pénteken azt sem szavazták meg, hogy jövőre is biztosított legyen a csökkentett lakásáfa. Ha rajtuk múlna, a családi otthonteremési program egyéb elemei sem tudnának folytatódni, mert tegnap éppen azt sem szavazták meg, hogy jövőre minden eddiginél több pénzt, 242 milliárd forintot tudjunk adni az otthonteremtési programra és a családi otthonteremtési kedvezményre. A kormány már a csökkentett lakásáfa 2016-os bevezetésekor bejelentette, hogy a kedvezményes áfakulcs uniós szabályok miatt csak négy évre, 2019 végéig érvényes."

atv.hu / MTI

További belföldi híreink