Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-18 07:06:00

Már a kormány mai napirendjén: Magyarország kilép az ENSZ migrációs tárgyalásából

Már a mai kormányülés napirendjén szerepel, hogy Magyarország lépjen ki az ENSZ migrációs tárgyalásából, mielőtt elfogadják a "veszélyes", migrációt ösztönző csomagot.

fotó: mtiFotó: MTI

Kiegyensúlyozatlan és veszélyes az ENSZ globális migrációs javaslat-csomagja - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezért a kormánynak arra tesz javaslatot, hogy Magyarország a dokumentum elfogadási folyamatában már ne vegyen részt, lépjen ki a tárgyalásokból. A kilépésről szóló döntés már szerepel a mai kormányülés napirendjén - tájékoztatták az atv.hu-t kormányzati források.

Orbán Viktor miniszterelnök már az év elején beszélt arról, Magyarországnak meg kell fontolnia, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan már a tárgyalási folyamatból kilépjen, de a kormány akkor a maradás mellett foglalt állást.

Ez ugyanis lehetővé tette a javaslatok előterjesztését, de a téma napirenden tartását is. A választások elött egy hónappal, március elején elindították az újabb kormányzati tájékoztató kampányt, a plakátokon Soros György mellett immár az ENSZ is megjelent, azzal: "Az ENSZ azt akarja, hogy folyamatosan fogadjunk be migránsokat. Magyarország dönt, nem az ENSZ!".

Szijjártó Péter néhány napja kijelentette: az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalások során bebizonyosodott, hogy az azért "kiegyensúlyozatlan és veszélyes" Európára nézve, mert ösztönzi a migrációt, alapvető jognak tekintve azt. Másrészt a többségben lévő afrikai és latin-amerikai országok, amelyek közül több a migráció kibocsátó országai közé tartozik, olyan befolyással bírnak az ENSZ-dokumentum összeállítására, hogy bármi fajta javaslat, vagy módosító indítvány hiábavalónak bizonyult. És minden egyes dokumentum, minden egyes nemzetközi szervezeti döntés, amely a migrációs folyamatokat gerjeszti, ellentétes Európa biztonsági érdekeivel. Ezért is fogja javasolni a kormánynak az ENSZ-tárgyalásból való kilépést - jelezte néhány napja Szijjártó Péter.

További belföldi híreink