Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-19 06:20:00

Létrejöhet-e az LMP-Jobbik-Momentum szövetség?

Úgy tűnik, áthidalhatatlan különbségek vannak a „XXI. századi” pártok között. Igaz, kisebb ügyek mentén együttműködhetnek, és az önkormányzati választásokon is előfordulhat, hogy összedolgozhatnak. Ugyanakkor fenntartásokkal kezelik egymást: a Momentumban van olyan, aki továbbra is szélsőségesnek a Jobbikot, míg utóbbiban akad olyan, akinek „gyomra nehezebben veszi” be a Momentumot. Az LMP mindeközben katalizátorként működne egy LMP-Jobbik-Momentum szövetség létrehozásában a jövő évi önkormányzati választásra, igaz, erről még nem döntött a kongresszus. Arra viszont már kevés az esély, hogy egy választásokon túlnyúló olvasztótégely-párt jöjjön létre a három formáció között.

Bármilyen szövetségről is legyen szó, a minimumokat kell lefektetni, az ügyekben együttműködhetnek a pártok, „mély szövetség” azonban nehezen képzelhető el – hangzottak el a vélemények a Jobbik és a Momentum háza tájáról. Mint ismert az előrehozott tisztújításon az LMP új társelnöke, Keresztes László Lóránt – többek között – két fő célkitűzést határozott meg a jövőre nézve. A párt vidéki hálózatának erősítése mellett, új szövetségi politikát is a zászlajára tűzött: eszerint a zöldpárt a XXI. századi pártok, vagyis a Jobbik és a Momentum felé nyitna.

szél bernadettSzél Bernadett

A XXI. századi pártokkal való együttműködés ötlete nem új keletű. A ma már megszűnt Együtt elnöke, Juhász Péter korábban is felvetette ennek lehetőségét. 2017-ben próbálkozott volna azzal, hogy összeboronálja az LMP-t, a Párbeszédet, a Momentumot és a Kétfarkú Kutya Pártot a 2018-as választásokra, de az ötlet – érdeklődés hiányában – idő előtt elhalt. Később azonban – amikor már javában zajlott a kampány – az LMP mind a Jobbik, mind a Momentum felé kereste az utat, abban reménykedve, hogy sikerül kiharcolni valamilyen koordinációs együttműködést az országgyűlési választásokra, de egyik párt sem volt nyitott az együttműködése, néhány egyéni döntésből adódó hátraarcot leszámítva.

Az LMP olyannyira a XXI. századi pártokban gondolkodik, hogy az általuk szervezett Ökopolisz táborban a másik két párt képviselőjével folytatott panelbeszélgetést nem is olyan régen. A házigazdát Szél Bernadett, a Jobbikot Lukács László frakcióvezető-helyettes, míg a Momentumot az elnök, Fekete-Győr András képviselte. Noha ebből nem lehet sokat leszűrni, az mindenesetre irányadó lehet, hogy az LMP miért ezt a két pártot hívta meg. A kérdés viszont az, hogy a Jobbik és a Momentum is hasonlóan vélekedik-e a XXI. századi pártokról és arról, hogy nekik a jövőben is érdemes jobb kapcsolatot ápolniuk.

lukács lászló, a jobbik képviselője beszél a parlamentben. fotó: mtiLukács László, a Jobbik képviselője beszél a Parlamentben. Fotó: MTI

Bár az összefogás elvi határát még nem jelölte ki a vezetőség, az uniós választás esetében eddig sem, és várhatóan ezután sem egyezkedik a Jobbik – mondta egy forrás az atv.hu-nak. Az önkormányzati választás ugyanakkor már más tészta, bár a pártbeli források itt sem erősítették meg egyértelműen az együttműködési törekvésüket. Ennek ellenére a helyhatósági voksoláson nagyobb súllyal számítanak a pártok helyi programjai, így – ahogyan fogalmazott egyikük – előfordulhatnak olyan „csillagállások”, ahol ez megtörténhet. Bizonyos ügyek közelebb hozhatják egymáshoz a formációkat, mint például az otthonápolás, ugyanakkor – ha a világnézetből indulunk ki – akkor elég nagy különbségek vannak.


A Momentum megítélése is felemás a pártban: van, aki szerint elképzelhető a velük való együttműködés, de olyan is akad, akinek „a gyomra nehezebben veszi be” őket.

„Az egyik éppen szétszakad, a másik meg szétszedi magát folyamatosan” – ezt már egy momentumos forrásunk mondta a másik két pártról, és úgy véli: részükről nem is nagyon erőltetik ezt a XXI. századi témát, törekvés sincs jelenleg erre. A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, mert az is világos a pártban, hogy az eddigi különutas politika nem fog működni: a „harmadik kétharmad mindenkit egy kicsit megütött”, talán ennek köszönhetően is képzelhető el az „összedolgozás” a helyhatósági választáson.

momentum eredményváróMomentum eredményváró

A párt Jobbikról való álláspontja – az atv.hu-nak nyilatkozó tagok alapján – inkább bizalmatlanságot feltételez, amit részben az alábbi költői kérdés is jól jellemez: „A Jobbik mennyiben XXI. századi? Abban, hogy szélsőségesek?”. Ez a mondat kicsiben talán összefoglalhatja azt, hogy akadnak tehát komolyabb világnézeti különbségek is a két párt között, és – mint említették – nem gondolják, hogy Toroczkai Lászlóval a radikalizmus is eltűnt volna a Jobbikból. Minden bizonnyal ebből a fajta bizalmatlanságból fakad az a vélemény is, hogy a Jobbikkal való szorosabb együttműködés a párt szétszakadásához vezetne, de legalábbis sokan elhagynák a pártot.

Mindeközben az LMP-hez való viszony egy fokkal jobbnak tűnhet, ugyanis a két párt csupán „álkülönbségeket generál” – mondta egyik forrásunk – ugyanis mindkét párt ugyanazt az urbánus közeget képviseli, és abban is hisznek, hogy másmilyen is lehet a politika. A fiatal párt útkeresését azonban mi sem bizonyítja jobban, hogy vannak, akik az MSZP-vel és a DK-val is koordinálnának adott esetben.

Ebből kiindulva a kérdés tehát az – mondta egyikük –, hogy a párton belül melyik álláspont kerül többségbe: mindent a Fidesz ellen, akár az MSZP-vel vagy DK-val is, vagy a Fekete-Győr András által képviselt álláspont, miszerint maximum az LMP-Jobbik vonal jöhet szóba. Az mindenesetre bizonyosnak tűnik, a kampány tanulságait leszűrve, hogy a vezetés és a párt is nyitottabbnak tűnik,


a legtöbben mégis úgy vélik, hogy a XXI. századi pártok szövetségének jobb kilátásai vannak, tekintve, hogy az elnökség nagy része is ebbe az irányba húzhat.

Kizárt az, hogy bármilyen olvasztótégely-párt jöhessen létre, komolyabb szövetség sem képzelhető el, de az továbbra sem kizárt, hogy ügyek és választások mentén együttműködjenek egymással a pártok, tekintve, hogy – egyikük említette – a Jobbiknak volt eddig a legerősebb szervezete, bár kérdés, hogy mennyi maradt meg ebből. Őszre minden bizonnyal már tisztább lesz a helyzet, tekintve, hogy a pártban jelenleg is gőzerővel folyik az új politikai stratégia kidolgozása, a cél pedig, hogy az őszi parlamenti kezdésre ők is megkezdhessék a munkát.

Noha az LMP-nek még kongresszusi határozata sincs arról, hogy tárgyalhatna-e ezekkel a pártokkal, de az LMP-s forrásunk úgy véli: a Toroczkai-féle zászlóbontás segítheti ezt a folyamatot, mert azok hagyták el a Jobbikot, akik nem tudnának elfogadni egy ilyen együttműködést. Noha a két párttal szemben komoly ideológiai különbségek vannak, de – ahogyan említette – a cél egy választási szövetség, ahol az érdek helyett akár értékalapú szövetség is lehetne. Ebben az esetben viszont nem lenne túlságosan sok idő. Gyorsan – már az ősszel – meg kellene indulnia a felkészülés és együttműködés kereteinek a kidolgozását.

Ajánlom

További belföldi híreink