Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-17 20:27:00

Pálinkás: Továbbra is jó a viszonyom Orbán Viktorral

Szakmai, és nem személyes vitája van Palkovics Lászlóval, lehetséges utódjának pedig még a nevét sem hallotta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felmentett vezetője. Pálinkás József az ATV Egyenes Beszédben adott interjút.

 

Ahogy arról több cikkünkben is beszámoltunk, június 30-i hatállyal felmentették Pálinkás Józsefet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről. A hivatal 2015. január elsején állt fel, Pálinkás József akadémikus a kezdetektől vezette az intézményt. Sokak szerint az is közrejátszhatott a menesztésében, hogy korábban nyíltan kiállt a CEU mellett.

Pálinkás az ATV Egyenes Beszédben, Rónai Egonnak adta az első interjúját a felmentése után. Azt mondta, vannak tervei a jövőt illetően, visszatérne a közéletbe, de még nem tudja pontosan, mit fog csinálni. Személyében nem érinti mélyen a leváltása, de úgy gondolja, egy nagyon jó intézményt hoztak létre, ennek a „rángatása” viszont már rosszul érinti.

Az akadémikus jót nevetett azon, hogy jobboldali újságírók az Orbán-ellenes tudományos elit vezetőjének nevezték. Hozzátette: nem ezek az újságcikkek voltak az első jelei, hogy fel fogják menteni. Ezeket megelőzően levelet írt a miniszterelnöknek, ahol felvázolta a terveit, de nem kapott választ.


Ennek ellenére azt mondja, hogy jó a viszonya Orbán Viktorral.

Elmondta, hogy később, a választás előtt a miniszterelnök egyik munkatársa felhívta, és közölte vele, hogy Orbán Viktor változtatna a kormányzati struktúrán. „Én ezt tudomásul vettem” – tette hozzá Pálinkás. Az akadémikus azt is leszögezte, hogy nincs személyes konfliktusa Palkovics László innovációs miniszterrel, szakmai vitájuk ugyanakkor van.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a tudományos kutatásban egyensúlyra kell törekedni, szükség van alapkutatásokra, az innovációs miniszter viszont úgy gondolja, hogy a közvetlenül alkalmazandó kutatásokra kell koncentrálni. „Ez nem fog eredményre vezetni, utasításos rendszerben igazán újat nem lehet kitalálni” – magyarázta.

Pálinkás József leszögezte: a hivatal fennállása óta sem a miniszterelnöktől, sem Lázár Jánostól nem kapott semmilyen kérést, utasítást, ugyanakkor sokan mentek hozzá, akik bizonyos emberekre hivatkozva kéréseket fogalmaztak meg. Ezek az emberek rendre lepattantak róla, szerinte ők panaszkodhattak felsőbb körökben.

A tudós továbbra is úgy gondolja, hogy a CEU-n értékes kutatások folynak, de leszögezte, ezért a korábbi kijelentését soha, senki nem rótta fel neki. A műsorban arról is beszélt: nem gondolja, hogy oda az MTA önállósága. „Várjuk meg, hogy mi lesz belőle, az elnöknek is ezt mondom” – fogalmazott, és elárulta: gyakran beszél Lovász Lászlóval, lassan jó barátokká válnak.

Potenciális utódjáról, Birkner Zoltánról, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának eddigi igazgatójáról azt mondja: nem ismeri, soha nem hallotta a nevét, mert nem vett részt úgy a tudományos közéletben, hogy a látókörébe került volna. Hozzátette: Birkner nem kereste még fel, amit nem is csodál, hiszen hivatalosan még nem nevezték ki.

A műsor végén Rónai Egon kérésére kijelentette: jól van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink