Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-17 07:50:00

Bajkai István az igazságügyminiszteri poszt várományosa?

Igazságügyminiszter lehet jövőre a Fidesz-alapító Bajkai István, a Fidesz jogi szakpolitikusa, volt erzsébetvárosi alpolgármester, amennyiben Trócsányi László valamilyen más posztot kap, vagy Brüsszelbe távozik - így tudja a kormányzat több magas rangú tagja.

Bajkai István az igazságügyminiszteri poszt várományosa?

Jövőre, ha Orbán Viktor átalakítja a kormányát, Bajkai István lehet az igazságügyi tárca várományosa - mondta munkatársunknak tegnap több kormányközeli szereplö is. A volt erzsébetvárosi alpolgármestert párttársai kiváló ügyvédnek tartják, korábban Orbán Viktor miniszterelnököt is több alkalommal képviselte a bíróságon.


Bajkai István az előkelő 20. helyen szerepelt a Fidesz-KDNP országos listáján, és a parlamenti törvényalkotási szuperbizottság, a TAB alelnöke lett.

Az atv.hu már április 8-a elött azt írta: "fontos kormányzati posztot kaphat". Erre akkor van esélye, ha Trócsányi László jövőre Brüsszelbe távozik. Arról egyelőre ellentmondásos híreket lehet hallani, hogy a jelenlegi igazságügyminiszter - aki olyan nagy jogalkotási projekteket jegyez, mint a Közigazgatási Felsőbíróság létrehozása, de a hetedik alkotmánymódosítást is ő képviselte -, a luxemburgi európai bíróságot vagy a biztosi pozíciót célozhatja-e meg végül jövöre.

A hetedik alkotmánymódosításban Bajkai István is szerepet kapott, az ő javaslatára bekerült az alaptörvénybe, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen a javaslat szerint minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely. Emellett több nagy horderejű fideszes módosító-indítványt, illetve törvényjavaslatot jegyez Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel illetve Hende Csaba TAB-elnökkel közösen, rendkívül aktív a törvényalkotási folyamatban. Ő is jegyzi például a bírák jogállásával, kapcsolatos törvénymódosítást, a bírói pályára való visszatérés jogi lehetőségét megkönnyítö javaslatot, amit az ellenzék "Lex Patyiként" aposztrofál, miután Patyi András a legesélyesebb az új közigazgatási bíróság élére. De valószínűleg a másfél éves alkotmányrevízióban, amit a miniszterelnök a választások után nem sokkal bejelentett, is lesz feladata.

Bajkai István szerepet vállal az Aranycsapat emlékévben is, mely az új Puskás Ferenc stadion átadásáig tart. Egy nemrég bejelentett javaslat szerint az Aranycsapat emléknapja lehet november 25-e, a londoni magyar-angol 6:3-as labdarúgó-mérkőzés napja. A sport története az ország történelmének része, ezért a londoni 6:3-as mérkőzés a magyarság életének fontos eseménye - nyilatkozta egy hónapja.

Ajánlom

További belföldi híreink