Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-16 05:10:00

Felrobban a dinnye a földeken, mert nincs aki leszedje

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Ami nem kong, az szól jól” – az árus szerint az ilyen dinnyék tömörek és finomak. Azt mondja, külföldre a kisebb dinnyéket viszik, itthon a tízkilósakat keresik a legtöbben.

Folyamatosan jönnek hozzá a vásárlók, jól indul a szezon. Az időjárás idén kegyes volt, nagyon jó a termés. A betakarítással viszont komoly gondok vannak. Egyszerűen nincs elég ember, aki leszedné a dinnyét.

„Az én dinnyésem azt mondja, a sárgadinnyét nem tudja leszedni, inkább menti a görögöt, mert több pénze van benne, és


a sárgadinnye felrobban kint a földön a napsütéstől. Pedig nagyon jó szezonunk lenne” - mesélte.

A munkaerőhiány oka egyrészt az, hogy sok idénymunkás inkább külföldre megy dolgozni, de nagyobb problémát okoz az, hogy nehéz embert találni betakarítási munkára.

Tűző napon kell ugyanis komoly fizikai munkát kell végezni – ezt már a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője mondta. Horváth Vivien szerint kis túlzással össze kellett vadászni a munkásokat, de egyelőre nincs nagy baj.

„Tulajdonképpen amit idén megtermeltünk, azt be is fogjuk a jelenlegi munkaerővel takarítani. Viszont az biztos, hogy nagyon nehéz szezonális munkaerőt találni ezekre a kertészeti ágazatokra” - nyilatkozta az ATV-nek.

A dinnyeszedésért itthon egyébként 800-1000 forintos órabért kapnak a munkások. Aki teljes munkaidőben dolgozik, az havi 200-ezer forintot kereshet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink