Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-14 06:45:00

Izraeli nagykövet: Magyarország a morálisan helyes oldalon áll

Orbán Viktor miniszterelnöksége óta először tesz látogatást Izraelben a jövő héten, ahol Benjamin Netanjahuval találkozik. Izrael budapesti nagykövetével beszélgettünk az egyre szorosabbra fűződő magyar-izraeli kapcsolatokról. Yossi Amranit megkérdeztük, igazak-e a vádak arról, hogy Magyarország antiszemita ország és beszélgettünk arról is, hogyan talált egymásra a két külön utas ország a nemzetközi porondon.

Izraeli nagykövet: Magyarország a morálisan helyes oldalon áll

Lassan másfél éve képviseli Izraelt Magyarországon. Érkezésekor azt mondta, célja a gazdasági és az akadémiai kapcsolatok fejlesztése. Hogy látja az elmúlt másfél évet?

Szerencsére egy olyan időszakban lehetek nagykövet, amikor hatalmas előrelépések történnek a két ország kapcsolataiban. Szoros az együttműködés, a két ország vezetői nagyon jó barátságot ápolnak. Az én életem ezért sokkal könnyebb, hiszen tudom, hogy mind Budapest, mind Jeruzsálem támogatását élvezi a munkám. Benjamin Netanjahu éppen egy évvel ezelőtt járt itt, Orbán Viktor pedig első hivatalos látogatását teszi meg Izraelben a jövő héten. Szerintem szimbolikus, hogy egy évvel később, ugyanazokban a napokban utazik, mint Benjamin Netanjahu tavaly. Az elmúlt egy évben mindent sikerre vittünk, amit a két miniszterelnök kitűzött a látogatáskor, a mostani utazás pedig újabb célok és tervek kidolgozására ad lehetőséget. A két ország gazdasági, politikai és stratégiai együttműködése minden korábbinál szorosabb. Magyarország és Izrael szövetségesek, partnerek és barátok.

Ez mit jelent a gyakorlatban, hogyan tud a két ország egymás segítségére lenni?

Magyarországnak jól jön Izrael tapasztalata a gazdasági sikerek terén és a stratégiai helyzetünk. Izrael egy erős országgá vált a térségében, miközben a globális ügyek terén is releváns szereplő. Magyarország azért tud segíteni nekünk, mert Kelet-Európa egyik legfontosabb országa, a Visegrádi országok között is meghatározó. De fontos tagállama az Európai Uniónak is, ugyanis meghallják a hangját. Magyarország fontos támogatást nyújt nekünk a nemzetközi szervezetekben is. Úgy gondolom, mindkét ország számára hasznos ez a kapcsolat.

Izrael régóta a nemzetközi szervezetek célkeresztjében van. Hogyan valósul meg a partnerség Magyarországgal ezen a területen?

Én, mint izraeli, nagyon hálás vagyok Magyarország támogatásáért. Önöknek, magyarként pedig büszkének kell lenniük a morális kiállásáért, a vezetésért és a bátorságért, amit a kormányuk és diplomatáik mutatnak a különböző nemzetközi fórumokon. Nem könnyű számkivetettnek lenni, főleg ha ennek nincs semmilyen alapja. De milyen alapon rekesztik ki Izraelt? Hogy lehet, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának van ideje foglalkozni az izraeli emberi jogi helyzettel, de egy szóval sem említik Szíriát? Hogy lehet, hogy együtt említenek minket olyan országokkal, mint Szíria, Afganisztán, Törökország, vagy Irak? Ők miben jobbak nálunk?

Az emberi jogok biztosításában, a kisebbségek jogaiban, vagy a vallási helyszínek elérhetővé tételében? A legtöbb ország meghajolt a gazdasági, vagy a belpolitikai érdekei miatt. De Magyarország folyamatosan bizonyítja, hogy nem adja fel az elveit. Genfben, New Yorkban, vagy akár Brüsszelben is. Én úgy gondolom, hogy Magyarország a morálisan helyes oldalon áll. Ezért én, mint izraeli, az izraeli nagykövet, csak hálás lehetek, a magyarok pedig büszkék lehetnek a kormányukra ezekért a kiállásokért.

A nemzetközi médiában sokszor még mindig úgy beszélnek Kelet-Európáról, vagy konkrétan Magyarországról, mint az antiszemitizmus melegágyáról. Ön mit tapasztal munkája során, a helyi zsidó közösségekben?

Szerintem fontos konkrét tényeket számon kérni azoktól, akik megpróbálják antiszemitának beállítani Magyarországot, vagy bizonyos magyar embereket. Ha az ember megnézi a felméréseket, a számok magukért beszélnek. Az antiszemita megnyilvánulások közül egyet sem Magyarországról jelentenek. Ellenben napi szinten érkeznek hírek antiszemita incidensekről nagyon nyílt gondolkodású, liberális európai országokból. Szabad és demokratikus országokból, ahol a zsidók mégsem érzik magukat biztonságban. Ezeknek a támadásoknak a száma a legjobb bizonyíték erre. De Magyarországon nem ez a helyzet.

Nézzük meg a tényeket, több mint negyed millió izraeli turista jár ide, akik biztonságban érzik magukat. Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége él itt, az én információim szerint ők is biztonságban élnek. Ebben az országban újjászületett a zsidó élet, a kórházakban, a zsinagógák felújításában, a zsidó kultúrában. Ez mind tiszteletet, elfogadást, integrációt mutat a zsidók felé. Hallom Orbán Viktort, hallom Szijjártó külügyminisztert, vagy a találkozóim során többeket, ahogy őszintén beszélnek ennek az országnak a zsidó-keresztény örökségéről, Európa örökségéről. Ez nem antiszemitizmus. Legalábbis az én definícióm szerint biztosan nem az. Szerintem a magyaroknak a kezdeményező oldalon kell lenniük, nem a védekezőn. Ha valaki antiszemitizmussal vádolja meg a őket, azonnal bizonyítékot kell kérni.

Hogyan látja Izrael megítélését a médiában? Egyes felmérések szerint a progresszív, liberális média egyre Izrael-ellenesebb retorikát használ, míg a konzervatív médiában az ellentéte zajlik.

Az az álmom, hogy Izrael ne legyen politikai kérdés, hogy Izrael támogatása ne egy baloldali, vagy jobboldali dolog legyen. Én hiszek abban, hogy Izraelnek morálisan igaza van. Hiszek abban, hogy a harcunk a függetlenségért helyes. Ahogy a latin mondja, „bellum iustum”. Minden országnak joga van az önrendelkezéshez, mégis mindig megkérdőjelezik ezt, amint Izraelről van szó. Miért kérdőjelezik meg ezt a jogunkat bizonyos akadémiai, intellektuális, vagy politikai körökben? Ez egy jogos cél, de sajnos harcolnunk kell a szuverenitásért, az önállóságért, hogy úgy határozhassuk meg magunkat, mint egy zsidó haza.

Mire számít Orbán Viktor izraeli látogatása kapcsán?

A találkozónak meg lesz a saját dinamikája, a két vezető nagyon közeli barát, nincs szükségük kerítőre. Aki ott volt a budapesti találkozón tudja, hogy amint találkoznak, azonnal megvan a kémia és a dolgok mennek előre. Órákig képesek kettesben beszélgetni. Szerintem a mostani találkozón a globális stratégiai kihívásokról egyeztetnek majd, amikkel Magyarország és Izrael találja magát szemben. Arról beszélnek majd, hogy hogyan tudnánk ezeken a területeken együttműködni és biztos vagyok benne, hogy amint megtalálták ezeket a módokat, a kapcsolataink újabb szintre léphetnek majd. Egyébként a találkozó közben játszik majd mérkőzést Netánján a Ferencváros és a Maccabbi Tel Aviv. Remélem, hogy a két miniszterelnök közötti barátság látszik majd a rajongók között is. Szerintem ez a legfontosabb.

 

Ajánlom

További belföldi híreink