Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-12 11:09:00

Orbán jobbkeze lesz, vagy jegybankelnök marad Matolcsy jövő tavasszal?

Ellentmondásos véleményeket fogalmaztak meg kormányzati forrásaink arról, hogy marad-e 2019 tavasza után is Matolcsy György jegybankelnök, vagy a kedden nyilvánosságra hozott 180 pontos versenyképességi programmal ismét letette a névjegyét, hogy nemzetgazdasági miniszter legyen, és Orbán Viktor jobbkeze lesz megint a kormányban. Egy magas rangú kormányzati forrásunk szerint Matolcsy azért maradhatna akár jegybankelnök is jövő tavasszal, mert épp most bizonyította: "megy neki a kettő együtt is", az MNB-elnöki székből.

forrás: reutersforrás: Reuters

2016 márciusban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján Orbán Viktor mondott záróbeszédet. A miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy versenyképességi fordulatra van szükség, mert félő, hogy megragadunk a közepes fejlettségű országok csapdájában. "Nem ülhetünk a babérjainkon, többre van szükség annál, mint amit eddig elértünk - tette hozzá. Az előtte felszólaló Matolcsy Györgyöt idézve - "jegybankelnök úr helyesen mondta, hogy minden munka jobb annál, mint ha nincs munka" - azt ajánlotta a konferencián jelen lévő üzletembereknek, hogy forgassák azt a tanulmánykötetet, melyet az ő felkérésére a Matolcsy-vezette jegybank szakértői állítottak össze a gazdasági feladatokról.

A Versenyképesség és növekedés című kötetben leírtak képezhetik a jövőbeli gazdaságpolitika vezérfonalát – mondta ki akkor egyértelműen Orbán Viktor. Már akkor azt írtuk:


Kézikönyvet a mindenkori gazdasági minisztérium szokott készíteni, a szaktárca véleményére szokott támaszkodni a kormányzat, nem a jegybankéra.

Matolcsy György az első Orbán-kormány számára készítette el a Széchenyi-tervet, de készített korábban is "vezérfonalat": az első és a második Széll Kálmán-tervet, de akkor még gazdasági miniszter volt. A Versenyképesség és növekedés című tanulmánykötet 50 pontból álló javaslatait követően a Magyar Nemzeti Bank kedden újabb, 180 pontos javaslatot tett közzé. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter aznapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kereskedelmi és iparkamara, illetve a Palkovics László innovációs miniszter által készített ajánlások után ez a harmadik olyan javaslatcsomag, melyet a Nemzeti Versenyképességi Tanács figyelembe vesz, amikor kidolgozza ajánlásait a kormányzat számára.

Tavaly novemberben írta kormányzati források alapján az atv.hu: ha Orbán Viktor negyedszerre is kormányt alakíthat jövőre és a miniszterelnök szétszedi később az NGM-et - Varga Mihály a költségvetésért és az államháztartás egyensúlyáért felelős pénzügyminiszter lehet -, akkor Matolcsy György nemzetgazdasági-és stratégiai miniszter, Rogán Antal pedig az új jegybankelnök lehet; feltéve, ha azt a kormányzati kommunikációért felelős miniszter ambicionálja. Rogán maximálisan alkalmas lenne az MNB-elnökségre, a jegybankkal való kapcsolattartás "felelőse" is volt, a monetáris politika kiváló ismerője, a közgazdász diploma megszerzését követően az MNB munkatársa volt. "Kérdés persze az is, hogy a miniszterelnök nyilván nem szívesen válna meg legközvetlenebb munkatársától" - írtuk tavaly novemberben.

Varga Mihály valóban a költségvetésért felelős pénzügyminiszter lett, és olyan, hogy Nemzetgazdasági Minisztérium, pedig nincs a negyedik Orbán-kormányban a minisztériumok felsorolásában.

Kedden és szerdán munkatársunk megkérdezett több kormányzati szereplőt arról: Matolcsy valóban visszatérhet-e nemzetgazdasági miniszternek, hiszen Orbán Viktornál folyamatosan ezért lobbizott és lobbizik. Az MNB 180 pontos versenyképességi "programja" alapján azonban, noha kissé paradox, mégis most többen annak adnak nagyobb esélyt, hogy Matolcsy György 2019 márciusa, mandátumának lejárta után is jegybankelnök maradhat akár. Az indoklásuk úgy hangzik: a 180 pontos javaslatcsomag azt bizonyítja, hogy az MNB-elnöki pozíciójából is tudja segíteni a kormány gazdaságpolitikai/versenyképességi céljainak meghatározását, és időről-időre mélyreható konzultációt folytat a miniszterelnökkel.


"Megy neki a kettő együtt is, így is a miniszterelnök jobbkeze.

Forrásunk hozzátette azt is: Varga Mihály "háromnaponta beszél hosszan a miniszterelnökkel, sőt, a költségvetés tervezésének időszakában még gyakrabban, most köztük van a forró drót". Vagyis, Varga Mihály elégedett azzal, hogy pénzügyminiszter. Volt viszont, aki azt mondta: Matolcsy igazi vágya nem a jegybankelnöki szék, hanem a nemzetgazdaság irányítása, miniszteri stallummal, illetve ciklusokon átívelő stratégiák megalkotása, akár egy háttérintézménnyel. És nem is tett le minderről. Ez a forrásunk emlékeztetett: Orbán Viktor az április 8-ai választást követő első nemzetközi sajtótájékoztatóján nagy nyomatékkal jelentette ki, hogy ő személy szerint a Matolcsy-féle közgazdasági iskola híve.

További belföldi híreink