Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-12 10:46:00

Autóval indul valahová a következő hetekben? Erre nagyon figyeljen!

Az Országos Magyar Vadászati Egylet hívja fel a figyelmet arra, hogy kezdődik az őzek násza, ami növeli az utakon a balesetveszélyt.

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete

- írja a szervezet közleményében. Ezen időszakra esik ugyanis az őzek násza. A védegylet közlése szerint az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Mint írják, az őz a legelterjedtebb nagyvadfajunk, egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 egyed őz, és a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. Ilyenkor mindenhol – nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon! – felbukkanhatnak. A közleményben hozzáteszik: ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk!

Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is! Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet!- figyelmeztet a szervezet, akik szerint, ha megtörténik a baj és valaki vaddal ütközik, mindenképp értesítenie kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közlekedési balesetnek minősül és a helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek.

atv.hu

További belföldi híreink