Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-11 05:50:00

Tej, tojás, vaj, üzemanyag: nézze meg, mennyit drágult minden az elmúlt évben

Több, mint öt és fél éves csúcson van az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a fogyasztói árak 3.1 százalékkal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A legjobban az üzemanyagok és a cigaretta ára emelkedett, de a pénzügyminiszter nem aggódik, a három százalékos inflációs prognózis szerinte tartható.

Az élelmiszerek ára az elmúlt évben 3.4 százalékkal emelkedett. A vaj és vajkrém több, mint 12 százalékkal drágult, a tejtermékek, a száraztészta a tojás és 9 -11 százalékkal kerül többe. Az üzemanyag áremelkedése követi az élelmiszerárakat, de ahogy visszamegy például a benzin ára, úgy az élelmiszereké nem megy vissza. Az üzemanyag 15 százalékkal, míg a szeszes italok és a cigaretta csaknem hat százalékkal drágult. Az átlagos áremelkedés 3.1 százalék volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter nem aggódik, azt mondta:


„Azt gondolom, hogy a nyári hónapokban ez változni fog, várjuk meg az év nagyobbik részét és akkor lehet majd ténylegesen arról beszélni, hogy mennyire jelent ez egyébként bármiféle kihívást akár a költségvetésnek, akár a családoknak a háztartásoknak. Mi még egyelőre ilyet nem látunk.”

Varga Mihály arra számít, hogy az éves infláció a kormány várakozásai szerint három százalék körül alakul. A forint várható árfolyamával kapcsolatban azonban még tippelni sem akart. „Nagyon gazdag ember lennék, hogyha tudnám, hogy hogyan alakul a forint árfolyama”- tette hozzá a pénzügyminiszter.

Valóban öt és fél éves csúcson van az infláció, ez azonban alapvetően nem olyan ijesztő, mint amilyennek elsőre látszik. „Nem arról van szó – mondta Madár István elemző -, hogy vágtató infláció lenne Magyarországon, ez a három százalék nem túl magas. Az okok inkább egyedi hatásokra utalnak”. Az elemző úgy folytatta: „Ilyen például az olajár emelkedése, amely az üzemanyagárakon keresztül érkezett be az inflációba, ez okozta igazából a mostani emelkedést. Illetve az egész folyamat mögött látunk egy lassú infláció emelkedést, ami a magyar gazdaság sajátja, de ez egyelőre úgy tűnik, nem olyan vészes mértékű, ami miatt nagyon aggódni kellene”.

Az MNB látszólag tétlenül nézi a forint gyengülését - mondta - de úgy tűnik, nem kell azon aggódni, hogy durván félrenézték volna az inflációs folyamatokat, az infláció ugyanis csak lassan nő.

Egyelőre az adatok alapján azt lehet mondani, hogy a jegybanknak van esélye, hogy megnyerje a piaccal szemben a hitelességi háborút. Ennek ellenére Madár István szerint, ha az infláció felgyorsul a következő hónapokban, meglepetéseket is okozhat.

atv.hu

További belföldi híreink