Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-11 06:14:00

A magyar ember betegen is inkább dolgozik

Akkor is bemegyünk dolgozni, ha betegek vagyunk, betegszabadság helyett pedig inkább a fizetett szabadságot választjuk - erre a következtetésre jutott a KSH. A szakszervezetek szövetsége szerint ennek egyrészt anyagi okai vannak, másrészt a munkavállalók féltik a munkahelyüket. Az általunk megkeresett adótanácsadó szerint viszont a statisztikát az is befolyásolja, hogy egyre többen kisadózók, és a technológia fejlődése miatt otthon is lehet dolgozni.

Előfordul, nem is ritkán, hogy a munkavállalók inkább bemennek dolgozni, akkor is, amikor betegek. Ez függ persze magától a foglalkozástól is. A KSH is arra jutott, hogy az évek során egyre kevesebb napot vesznek ki a munkavállalók betegség miatt. Sőt, azt is megállapítják, hogy betegség esetén is inkább a fizetett szabadságra mennek.

Ennek pedig az lehet az oka, hogy a betegszabadság alatt lényegesen csökken a fizetés - egész pontosan a bér 70%-át kaphatják meg a dolgozók 15 napig. Ha ez letelik, akkor pedig még kevesebbet: 50, vagy 60%-ot jelent a táppénz, attól függően, mióta áll fenn a munkahellyel a jogviszony.

Beőthy-Fehér Szabolcs szakértő azt mondta: „Tapasztaljuk azt, igen, hogy a dolgozók nem mernek szabadságra menni – jelenleg hatalmas munkaerőhiány van Magyarországon, mégis féltik a dolgozók a munkahelyüket”.

A szakszervezeti szövetség szerint a bér és a táppénz közötti jelentős különbség mellett sokan azért járnak be erőn felül a munkahelyükre, mert úgy érzik, nem tudnának máshol elhelyezkedni.

Az általunk megkérdezett munkaügyi szakjogász azt hangsúlyozta, hogy maga a betegszabadság egy alapvető jog, ha fennáll a munkaviszony.

Szabó Imre Szilárd szerint:


„Akár a betegszabadságról, akár a táppénzről beszélünk, ezek alapjogi gyökerű lehetőség és egyben kötelezettségek is a munkavállalók számára is, tehát tulajdonképpen fontos tudatosítani mind a munkavállalóban, mind a munkáltatókban, hogy ez nem egy kegy, nem is csak egy jog, hanem egy kötelezettség is”.

Hosszabb távon pedig nem csak a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak, adott esetben pedig a kollegáknak is rosszabb, ha ezt nem tartják tiszteletben.

Ruszin Zsolt adótanácsadó viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy betegszabadsága a munkavállalóknak van. Ehhez képest pedig egyre divatosabb a vállalkozás, mint foglalkozási mód: több mint 300 ezren már kisadózók. Hozzátette: „a munkavégzés körülményei is megváltoztak, főleg a szellemi munka elvégzése vált egyre jobban helyhez nem köthető tevékenységgé, így aki beteg, az egy hírközlő eszközt a kezébe véve máris tud tevékenykedni”.

Ezek mellett pedig az orvostudomány is fejlődött az elmúlt évtizedekben, így Ruszin Zsolt szerint nem váratlan, hogy statisztikailag csökkent a hivatalos betegségben töltött idő.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink