Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-09 07:30:00

Megkeseríti a magyar cégek életét a parlament elé került javaslat?

Alapjaiban áshatja alá a cégek fizetési fegyelmét az a kormányzati javaslat ami a szakértők szerint kiüresítené a felszámolási eljárásokat. Állítólag egy államilag kistafírozott volt MALÉV-leányvállalat megmentése áll a háttérben.

Mennyit ér, hogy valaki gondtalanul szálljon le a gépről? Ez a kulcskérdés a 2012-ben megszüntetett MALÉV egyik megmaradt, a földi kiszolgálást végző állami Malév Ground Handling megmentése után. Félmilliárdos állami tőkesegítség, a fejlesztési banktól még 400 millió forintos külön hitel. Az Ítélőtábla néhány hete viszont jogerősen megállapította a cég fizetésképtelenségét és elrendelte: kezdődjön el a felszámolás.

Igen ám, de amint a Malév GH ezt megtudta, gyorsan kifizetette a tartozását a felszámolást elindító Budport Kft. versenytársának. Ez a cég nem engedte ki a felszámolási eljárásból az állami adóst, mert egyéb követelései is vannak.

És itt jön a politika: a Nemzeti Vagyonkezelő ugyanis ősszel megint milliárdokat juttatott a cégének, ezek után a felszámolás engedése egy beismeréssel volna egyenlő. A költségvetési bizottságban a képviselők nem tudták meg, mi az oka a Fidesz salátatörvényének.

„Egy rosszul működő az állam pénzét rosszul elköltő állami céget akarnak talán megmenteni, amelynek úgy tűnik, nemcsak erre az egy vállalatra van hatása, hanem sokkal több mindenre. Bár kétségtelen: a Fidesz gyakorlatában nem ritka, hogy egy-egy esetre, egy-egy személyre akár a MOL-ra, akár erre a cégre, hoznak egy új törvényt” – mondta Híradónknak Varju László, a költségvetési bizottság elnöke.

„Hadd legyek önkritikus: ha én ott ülnék ebben a bizottságban, és kiosztanák nekem ezt az anyagot ott helyben, vagy kapcsolódó módosítóként bejönne, a legjobb esetben csak átfutni tudnám az okostelefonomon” – erről már a jobbikos Z. Kárpát Dániel beszélt.

Ha egy gazdasági társaság nem fizet, mégis befogadja a számlát, beszállítója a felszólításai után felszámolást kezdeményezhet. Még ilyenkor is fizethet, sőt az ügyet tárgyaló bíró is felszólíthatja erre az adós céget, de ha megtagadja a fizetést, ez számára kockázatos: a bíró emiatt fizetésképtelennek nyilvánítja. Elrendelik emiatt a felszámolást, ami ha jogerős lesz, elindul. A jogszabály ezt húzza át, lehetőséget adva, hogy a fizetés ténye által kimeneküljön a felszámolásból a nem fizető.

Komlódi Gábor szerint, a kimenekülés engedése alkalmas a versenytársak kivégzésére, a teljesítő partner kiéheztetésre, és a tisztességesek pénzén való továbbélésre anélkül, hogy a felszámolás réme fenyegetné a nem fizetőt.

„Ha hosszú időn át úgy dönt, hogy nem teljesít, és a végén ott egy morálisan megkérdőjelezhető esemény, amely nemcsak segíti nemcsak a hitelezővédelmet, hanem általában a kifizetéseket nem ösztönzi az üzleti világban” – mondta az ügyvéd Híradónknak.

A Pénzügyminisztérium egyelőre nem reagált Híradónknak arra, támogatják-e az elképzelést, és mi lesz a felszámolás helyett az időhúzó adósok visszatartó szankciója.

atv.hu

További belföldi híreink