Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-06 20:10:00

L. Simon: a kultúrára fordított tao-pénz egy részét ellopják

A volt kulturális államtitkár szerint az egész tao-rendszert felül kellene vizsgálni.

A politikusokat egyáltalán nem intettem. Nem vagyok ennyire bátor- mondta a Figyelőben megjelent írása kapcsán L. Simon László az ATV Egyenes beszédben. A fideszes politikus, korábbi kulturális államtitkár elmondta, sokkal inkább a szellemi élet azon tagjait szerette volna megszólítani, akik ma a politikusoktól várják, hogy elvégezzék azt a munkát, amit nekik kellene.
 
L. Simon László beszélt róla, hogy nagyon nem örült a közelmúltban, amikor  a Billy Elliot előadás miatt támadások érték jó barátját, Ókovács Szilvesztert. A fideszes politikus szerint az Operaház kapcsán is fontos, legitim viták hiányoznak a magyar közéletből, mert szerinte nem arról kellett volna szólnia a vitának, hogy propagálja-e a musical a homoszexualitást, hanem, hogy miért az Operaházban akarják előadásra tűzni. Hozzátette: ha a Madách Színházban akarták volna játszani, szerinte senkinek semmi baja nem lett volna a darabbal.
 
A volt kulturális államtitkár azt a vitát is hiányolja, hogy jó-e például, hogy az Operaház ilyen jelentős költségvetéssel dolgozik, szemben egy-egy vidéki társulattal.
 
Rónai Egon arról is kérdezte L. Simon Lászlót, nem oldaná-e meg a helyzetet, ha a sporthoz hasonlóan, a kultúrában is növelni lehetne a tao-támogatások jelenlétét. Ezzel kapcsolatban a politikus elmondta: EU-s jóváhagyás nélkül ez nem jöhetne létre, de az igazán nagy problémát az jelenti, hogy annak a 25-27 milliárd forintnak, ami tao-pénzekből megy a kultúrába, ma a 25-30 százaléka eltűnik. „Úgy is fogalmazhatnék, hogy ellopják”- tette hozzá.
 
Elmondta, ennek megakadályozására többször tettek kísérletet politikai részről, de szerinte az egész tao-rendszert felül kellene vizsgálni.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink