Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-04 18:34:00

Egy plébános ajánlotta iskolai hitoktatónak a molesztáló férfit

Egy plébános ajánlotta iskolai hitoktatónak azt a férfit, aki korábban ült is nevelt fia molesztálásáét. A plébános azt mondja, nem volt oka gyanakodni: a most diákjait zaklató férfi egy hittudományi főiskola hallgatójaként kért tőle támogatást. Az egyházmegye hivatalosan továbbra sem nyilatkozik az ügyben, a Klebelsberg Központ pedig azt állítja, hogy a hitoktató nem az iskola alkalmazottja. A férfi a Bors szerint több mint hét évet ült börtönben azért, mert korábban szexuálisan zaklatta az akkor még kiskorú nevelt fiát.

„5-6 éves lehettem, amikor ez kezdődött. Az elején még csak vetkőztetéssel, molesztálással, magamutogatással, fogdosódással…” - az RTL Klubnak mesélt így a gyerekkoráról annak a tatabányai hitoktatónak a nevelt fia, aki a Bors szerint korábban hat évet ült börtönben a fiú szexuális bántalmazása miatt.

„Abban reménykedtem, hogy soha, de soha legalább más ne élje ezt át, ne nyúljon máshoz” – mondta a fiú.
A fiatalember félelmei úgy tűnik, nem voltak alaptalanok: a hitoktatóként dolgozó egykori nevelőapa ugyanis a napokban újra előzetes letartóztatásba került, mert a gyanú szerint az iskolában szexuálisan zaklatta két, alsó tagozatos tanítványát. A tatabányai iskola fenntartója Híradónknak azt válaszolta: a férfi nem az iskola alkalmazottjaként dolgozott, így nem is tudtak az előéletéről.

A minisztériumnak feltett, esetleges változtatásokat firtató kérdéseinkre is a Klebelsberg Központ válaszolt. Azt írták: elfogadhatatlannak tartják a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket, és egyetértenek az elmúlt évek törvényi szigorításaival.

A hitoktatót alkalmazó egyházmegye jogtanácsosa adatvédelmi okokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban sikerült tőle megtudnunk, hogy a hitoktatók kiválasztása első sorban a plébánosok ajánlásával történik.

A tatabányai plébános Híradónknak azt mondta: fel sem merült benne, hogy a férfival bármi probléma lehet, hiszen egy hittudományi főiskola hallgatója, így a plébános azt gondolta, a férfi mindenben megfelel a szükséges előírásoknak.

A gyermekjogi szakértő azt mondja: 2017 óta ugyan jogszabály tiltja azok foglalkoztatását, akik korábban gyerekekkel szemben követtek el szexuális bűncselekményeket, a valóságban azonban az esetek alig egy százaléka kerül a bíróságok elé. Az intézmények ugyanis igyekeznek inkább csendben, közös megegyezéssel megválni a problémás nevelőktől.

Igazából a segítség az lenne, ha az intézményi érdekek ne írnák felül a gyerekek érdekét, hogyha az igazgatók és a vezetők sokkal több ügyben vállalnák azt, hogy eljárást kezdeményeznek, vagy eljárást indítanak azzal szemben, akivel szemben felmerül a gyanú, hogy pedofil indíttatása van, és gyereket saját szexuális célra használ.

„Igazából a segítség az lenne, ha az intézményi érdekek ne írnák felül a gyerekek érdekét, hogyha az igazgatók és a vezetők sokkal több ügyben vállalnák azt, hogy eljárást kezdeményeznek, vagy eljárást indítanak azzal szemben, akivel szemben felmerül a gyanú, hogy pedofil indíttatása van, és gyereket saját szexuális célra használ” – erről már Gyurkó Szilvia, az Unicef gyermekjogi szakértője beszélt Híradónknak.

Gyurkó Szilvia szerint, ha növelni lehetne a büntető eljárások számát, akkor több szexuális elkövető kerülhetne a nyilvántartásba, így kizárható lenne, hogy újra gyerekekkel kerülhessenek kapcsolatba.

atv.hu

További belföldi híreink