Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-02 05:10:00

A magyarok több mint 40 százaléka úgy hal meg, hogy megmenthető lett volna

A magyarok több mint 40 százaléka úgy hal meg, hogy megmenthető lett volna - legalábbis az Eurostat adatai alapján. Az egyik szakértő szerint sokat javítana a helyzeten, ha megfelelő protokollt alakítanának ki az egészségügyben. Közben béremelést, ösztöndíjakat és kórházfejlesztéseket is ígért az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az egészségügyi dolgozók napján.

„Tegnap bejelentette az EMMI minisztere, hogy hétfőn bejelenti, mit fog csinálni”. Komáromi Zoltán azt reméli, hogy ezúttal nem egy díszkötésben átnyújtott „patyomkin” intézkedésről lesz szó.

Semmelweis születésnapja - és az egészségügyi dolgozók napja alkalmából az EMMI új minisztere a SOTE-n méltatta szombaton a legendás orvost. Úgy fogalmazott, hogy Semmelweis tanait kortársai elutasították, nem ismerték fel felfedezésének, a kézmosásnak a fontosságát, de ő a rendelkezésére álló eszközökkel küzdött saját igazáért. Ezen felbuzdulva pedig az EMMI a „Moss kezet!” jelszóval kampányt indít a fertőzések megelőzésére.

 „Ma is egy kicsit azt gondolom, hogy bolondnak nézik az egészségügyben dolgozókat” – véli Karácsony Gergely, aki szerint az egészségügy csak az ott dolgozók jóindulata miatt működik még. Mint mondja, „nekem az az érzésem, hogy az új kormány új minisztere elsősorban kommunikációval próbálkozott eddig, de legyünk megengedőek és legyünk örök optimisták, én azt remélem, hogy a pr akciókat majd valódi cselekvés is követi. Az biztos, hogy ennyi pénzzel a magyar egészségügy színvonalát nem lehet jelentős mértékben javítani, hiába van esetleg szándék.”

Beszámolók szerint lesújtóak lettek ugyanis az Eurostat legutóbbi kutatásának eredményei. A 75 év alattiak halálozásának okait vizsgálták - és arra jutottak, hogy Magyarországon az uniós átlaghoz képest rosszabb a helyzet - az esetek 41 százalékában elkerülhető lett volna a beteg halála.

Tehát, ha úgy számolunk, hogy 100 ezer ember hal meg az országban egy évben, akkor ebből 41 ezer olyan betegségben hal meg, amibe az orvostudomány állása alapján nem lett volna szabad. 41%-nál tehát a halál oka az, hogy a betegek nem kapták meg időben a megfelelő orvosi ellátást.

„Egy nagyobb község, ami eltűnik Magyarország térképéről olyan betegségek és olyan állapotok miatt, amire egyébként technikailag, szakmailag föl lennénk készülve, csak megfelelő protokollokat kéne kialakítani az alapellátástól a klinikai intenzív ellátásig bezárólag.” Ezt már Komáromi Zoltán mondja. Véleménye szerint szemléletbeli változásra lenne szükség a lakosság, az egészségügyben dolgozók és a politikusok körében is - sokkal nagyobb hangsúlyt téve a megelőzésre.

Az LMP szerint az adatok azt mutatják, hogy a magyar embereket a kormány nem igazán becsüli meg. „Az egész kifejezi azt, ahogy viszonyul az emberekhez a kormány. Tudjuk, hogy a magas jövedelműek, az elit meg tudja fizetni a magánintézményeket, de az emberek széles tömege nem tudja” – állítja Schmuck Erzsébet.

Az EMMI mindenesetre Semmelweis-napon kiadott egy közleményt, melyben megköszöni az egészségügyben dolgozók munkáját és béremelést, ösztöndíjakat és kórházfejlesztéseket ígér.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink