Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-28 18:31:00

Ápolási díj: nálunk 52 ezer, Ausztriában 650 ezer – több tízezer család érintett

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület 700, hivatalos helyre küldött levelet kérésükkel, eddig három-négy (!) választ kaptak.

 

Az otthonápolást ismerjék el munkaviszonynak, és az ápolási díj összegét emeljék fel- ezekért a célokért szervezett demonstrációt a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, melynek vezetője, Csordás Anett elmondta az ATV Start műsorában, hogy már 25 éve ezért lobbiznak a különféle egyesületek. Most végre azt tapasztalták, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldalról elismerték, hogy az 52 810 forintos ápolási díj nem elégséges, és megpróbálnak tenni valamit.
   
Mint kiderült, Horvátországban 140 ezer, Romániában 130 ezer, Ausztriában 650 ezer forintra jön ki az ápolási díj összege. Szomorú, hogy Magyarországon csak néhány tízezer forint ez az összeg, pedig a gondoskodás közös társadalmi ügy, jegyezte meg Csordás Anett. Nem csak azoknak az ügye, akik napi 24 órában, évi 365 napon át, szünet nélkül dolgoznak, tette hozzá. Ez egy áldozatos munka, amit értékelni kell, és támogatni a döntéshozóknak, vélekedett. Csordás említette, hogy a díj legmagasabb összege 75 ezer, a legkisebb összege 30 ezer forint.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon 45 ezer ember ápolja otthon a hozzátartozóját. Közülük 12 ezren kapnak kiemelt ápolási díjat. Az egyesület azt szeretné, ha 50 ezerrel megemelnék a kiemelt ápolási díj összegét, ami az államnak 6 milliárd forintjába kerülne. Ez az összeg a költségvetéshez képest nagyon kevés, vélekedett a szakember.
   
Elmondta, azt is szeretnék elérni, hogy január 1-től ismerjék el munkaviszonynak az otthonápolást, és bővítsék ki a kiemelt ápolási díjon levők körét, ami most ahhoz van kötve, akik segédeszközzel sem tudnak lakáson belül közlekedni. Vannak ugyanis olyan autista gyerekek például, akik közlekedni tudnak, de 24 órás felügyeletre szorulnak, közölte az egyesület vezetője, akiről megtudtuk, hogy szintén halmozottan sérült gyermekét ápolja otthon.
   
Ez nem csak pénzkérdés - jelentette ki Csordás Anett, szükség van a közös akaratra, és a döntéshozók együttérzésére. A továbbiakban azt is említette, hogy 1993 óta terítéken van ez a probléma, és amíg a politikusok ellenzékben vannak, mindig a zászlajukra tűzték, de amikor hatalomra kerülnek, szépen elfelejtik. Kijelentette, addig folytatják a demonstrációkat, amíg eredményre nem jutnak. Elmondta, hogy 700 helyre küldtek levelet az ügyben, és eddig mindössze 3-4 választ kaptak, az is azt tartalmazta, hogy nem ők az illetékesek, de továbbítják az üzenetet az államtitkárságra.  
   
Csordás Anett megemlítette, hogy még Novák Katalin, a család és ifjúságért felelős államtitkár is azt válaszolta, nem ő az illetékes. Ennek ellenére az egyesület vezetője kifejezte reményét, hogy az államtitkár mégis ki fog állni értük.  
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink