Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-27 19:46:00

CEU: ellentmondásosak a kormányzati jelzések

Megkezdte tegnap a toborzást a CEU Budapesten, de Bécsben is elindították 3 oktatási program akkreditációját. Az intézmény rektorhelyettese azt mondja, hogy a Bécsi kampusz csak kiegészítő helyszín lenne, ők továbbra is elsősorban Budapesten oktatnának; a kormány jelzései azonban ellentmondásosak az ügyben. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint most is vizsgálják a CEU dokumentációt, ami időigényes, ezért nincs még megállapodás.

Több százan tüntettek tavaly a CEU mellett. A szimpátiatüntetés szervezője sajnálja, hogy még mindig a pecsétes papírra vár az egyetem, ugyanúgy, mint demonstráció idején.

„Mindenképpen megcselekedtük azt, amit megkövetelt a haza, és ha mindenki legalább annyit megtenne, hogy kimenne egy tüntetésre, vagy szervezne kisebb, akárcsak helyi köröket az egyetemekkel, oktatással kapcsolatban, máris előrébb lennénk” – mondta Híradónknak Békés Gáspár volt CEU-hallgató.

A CEU rektorhelyettese továbbra is ellentmondásosnak látja a magyar kormány jelzéseit az egyetem jövőjével kapcsolatban. A magyar delegáció áprilisi amerikai látogatását még derűlátóan fogadták.

„Ez egy nagyon pozitív jelzés volt, ugyanakkor negatív jelzésnek értékelem azt, hogy hiába teltek el hetek, hónapok a látogatás óta, és semmi hírt nem kaptunk” – ezt már Enyedi Zsolt mondta, a CEU rektorhelyettese.
Közben Bécsben 3 oktatási program akkreditációját indította el a CEU.

Mi Budapestre szeretnénk diákokat toborozni. Bécs és New York is kiegészítő kampuszok, tehát nagyon speciális programokat indítunk be ezekben az országokban, olyan programokat, amelyeknek igazából ott van helyük. Budapesten meg olyan programok vannak, amiknek itt van helyük” – magyarázta Enyedi Zsolt.

A rektorhelyettes hozzátette: az egyetem rendkívüli erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az általuk egyébként alkotmányellenesnek ítélt, de tudomásul vett magyar szabályozásnak megfeleljenek. A CEU továbbra is bízik az államközi egyezmény mielőbbi aláírásában.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint jelenleg is vizsgálják a CEU dokumentációját.

„A Soros-egyetem esetében információm szerint azokat a dokumentumokat, azt a tényközlést vizsgálja most az oktatási hatóság, amely arról szól, hogy az egyetem valóban megfelel-e annak a követelménynek, hogy New York államban is valós oktatási tevékenységet folytat” – jegyezte meg Hidvéghi Balázs. 

Az ATV Híradója úgy tudja, hogy a nemrégiben Budapestre érkezett új amerikai nagykövet, David B. Cornstein már csütörtökön ellátogathat a CEU-ra. Az egyetem sokat vár ettől a megbeszéléstől.

atv.hu

További belföldi híreink