Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-25 05:10:00

Metróbotrány: van, akiben már a csempészés gyanúja is felmerült

Moszkvában fotózták le azt a felújításra szoruló metrókocsit, ami márciusban már felújítva megérkezett Budapestre. A Metróért Egyesület szerint ez azt a feltételezést támasztja alá, hogy a pályázatban szereplő felújítás helyett új metrószerelvényeket szállított az orosz cég. A Párbeszéd ezért vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi, a Demokratikus Koalíció pedig feljelentést tesz.

Hogy ezek a szerelvények újak, vagy csak annak látszanak, a mai napig nem sikerült eldönteni. A fotó - ami egy orosz weblap tanúsága szerint most készült Moszkva környékén - talán eldöntheti a vitát. A képet a Metróért Egyesület tette fel a Facebook-oldalára. Szerintük ez csak reinkarnáció lehet, mert ugyanez a motorkocsi március 28-án már felújítva visszaérkezett Budapestre.

Bíró Endre, az egyesület elnöke azt mondta: „Ez egy megdönthetetlen bizonyíték, arra, hogy Magyarország új járműveket kapott. Ezen a felvételen egyértelműen a 3048-as pályaszámú, Budapestről elvitt motorkocsi látható valahol Moszkva mellett, a gyár területén. Ebből az következik, hogy amelyik Budapesten van, az egy újonnan gyártott motorkocsi”.

Ez önmagában nem lenne baj - mondta -, hiszen a régi szerelvények nem voltak alkalmasak a felújításra. Majd így folytatta:


"Itt egyetlen egy probléma van, hogy  metró felújításra került kiírásra a pályázat, ezt nyerte meg az orosz cég. Ha egy új jármű gyártására írtak volna ki pályázatot, akkor elég kevés esélye lett volna egy tisztességes pályázat esetén az orosz MW-nak nyertesként kikerülnie ebből.”

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője azt mondta: „Lelepleződött – és reméljük, hogy igazak ezek az állítások – az a nagy átverés, az a nagy metró mutyi, amelyik a 3-as metró felújítása kapcsán elég régóta borzolja a kedélyeket."

Ez a metrószerelvény ugyanis új és csak az üzembehelyezés után kapott másik számot a képviselő szerint. Arról is beszélt, hogy a 69 milliárd forintból vadonatúj, klímás, korszerű nyugati szerelvényeket lehetett volna venni. A DK 2 éve már egyszer feljelentést is tett, akkor a vizsgálat elmaradt, de most ismét feljelentést tesznek – közölte a párt önkormányzati képviselője.

A Párbeszéd vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. V. Naszályi Márta önkormányzati képviselő azt mondta: "Bizonyossággá vált, amit eddig is sejtettünk, hogy nem felújított metrókocsikat kaptunk, hanem egy elavult és eladhatatlan, új gyártású széria kocsijait sózták rá Budapestre meglehetősen drágán".

Ha ezek új metrókocsik, az a képviselő szerint a csempészés gyanúját is felveti, mert az unió területére új árut csak a vámszabályok betartásával lehet behozni.

atv.hu

További belföldi híreink