Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-25 19:31:00

Mégis jöhet a kancellária-rendszer az egészségügyben?

2016-ban már volt egy vita erről, akkor nem került bevezetésre, most Varga Mihály az ATV-ben azt mondta, kezdeményezni fogja, hogy legyenek költségvetési felügyelők a kórházaknál, akik javítani tudnak az intézmények gazdálkodásán.

Mégis jöhet a kancellária-rendszer az egészségügyben?

Engem is zavar- mondta Varga Mihály az ATV Egyenes beszédben a kórházak adósságát firtató kérdésre. A pénzügyminiszter bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy legyenek olyan költségvetési felügyelők a kórházaknál, akik jelentősen javítani tudják az egészségügyi intézmények gazdálkodását. Hozzátette: volt már rá példa, hogy ilyet kirendeltek egy-egy intézményhez és ugyan az adósságot nem tudták megszüntetni, de a gazdálkodást jelentősen tudták javítani.

Arról is beszélt, hogy amennyiben a kormány idén is fog adni az adósságok rendezésére plusz forrást, abban az esetben elemi elvárás lesz, hogy a kórházak intézkedéseket tegyenek, melyekkel javítani tudják gazdálkodásukat. Rónai Egon kérdésére, hogy nem fog-e problémát okozni a kancellária-rendszer az egészségügyben, hiszen nagy ellenállásba ütközött akkor, amikor a felsőoktatásban bevezették, Varga Mihály elmondta, nem ismer ma olyan felsőoktatási intézményt, amelynek ne javult volna a gazdálkodása, miután kialakult a kancellária-rendszer.
 
A miniszter arról is beszélt, hogy tudja, annyi érdek feszül egymásnak a kórházaknál, hogy szinte lehetetlen, hogy normális körülmények között gazdálkodjanak, ezt mégis meg kellene próbálni. Arra a kérdésre, hogy tervéről beszélt-e már Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel, Varga azt mondta, nem beszélt még vele, de szerinte kollégája is valami hasonlón gondolkodhat.

Kutya-macska barátság

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a világon mindenhol kutya-macska barátság a pénzügyminiszter és a jegybank elnökének kapcsolata, de Magyarországon ők Matolcsy Györggyel igyekeznek harmonikusan együttműködni. Mint mondta, alapvető érdekellentét feszül a monetáris és a fiskális politika között, és előfordulhat olyan helyzet, amikor a jegybanknak valami érdeke, ami a kormánynak nem az.

320-as árfolyam? A költségvetés a pénzénél van

Az euró árfolyamával kapcsolatban azonban Varga egyetért Matolcsyval, szerinte is el kell fogadni, amilyen árfolyamot a piac meghatároz. A költségvetésben 311 forintos árfolyammal számoltak, magyarázta, azonban 320 feletti árfolyam esetén is „többé-kevésbé pénzénél van” az ország- közölte, mert az infláció miatt több pénz fog befolyni, amivel a növekvő kiadásokat lehet ellensúlyozni. „Kicsit fáj”- mondta a pénzügyminiszter az árfolyamról, majd hozzátette: azt gondolja, rendeződni fog a helyzet.

A teljes beszélgetést itt nézheti vissza:

Válság jöhet

A tárcavezető is beszélt arról, hogy kétségtelen, vannak recesszióra utaló jelek a világban, kamatemelések, árfolyam-gyengülések és még nem is szólt akkor az Amerika és Európa közötti vámháború várható hatásairól. Varga Mihály szerint azonban ennek ellenére a magyar gazdaság növekedési pályán van és az ország legnagyobb piaca, az Európai Unió is olyan szerencsés helyzetben van, hogy mindenki növekedik, senki nincs recesszióban, így szerinte várható, hogy a magyarországi exporttermékeket, szolgáltatásokat „el tudjuk helyezni” Európában.  

Egészségügy, oktatás

Az egészségügyre és az oktatásra fordított pénzekről a miniszter azt mondta, előbbire 101 milliárddal, utóbbira 15-20 milliárddal jut több a jövő évi költségvetésben, mint az ideiben. „Nincs olyan ágazat, amely jövőre kevesebből gazdálkodhat, mint idén”- szögezte le Varga Mihály, majd elmondta, neki az a feladata, hogy a forrásokat megszerezze, az már szakmai kérdés és az egyes tárcákhoz tartozik, hogy az összeget mire fordítják. Hozzátette: ha csak rajta múlna, nem így nézne ki a költségvetés, kicsit bátrabban csökkentené az államadósságot és az államháztartás hiányát is alacsonyabban tartaná, de be kellett látnia, hogy nem egyedül dönt, más érdekeket is figyelembe kell venni.

Tao-pénzek

Rónai Egon a tao-rendszerről is kérdezte Varga Mihályt, hogy nem fáj-e neki, hogy ez a pénz nem folyik be a költségvetésbe, nem lehet újra elosztani. A tárcavezető úgy válaszolt: van egy parlamenti döntés, ő pedig tudomásul veszi, hogy azt végre kell hajtani. „Ízlések és pofonok”- tette hozzá.

atv.hu

 

További belföldi híreink