Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-25 18:15:00

Kiborultak az argentinok - sztrájkba kezdtek

Általános sztrájk bénította meg hétfőn Argentínát, a dél-amerikai országban leállt a tömegközlekedés, a légitársaságok törölték járataikat, az ipar és kereskedelem nagyrészt szintén legállt, miután az argentínai CGT szakszervezeti központ 24 órás munkabeszüntetést hirdetett Mauricio Macri konzervatív elnök gazdaságpolitikája ellen.

Kiborultak az argentinok - sztrájkba kezdtek
(Képünk illusztráció)

A közlekedési tárca értesülései szerint közel 600 légi járatot töröltek, ami legkevesebb 71 ezer utast érintett. A sztrájk a mindennapi élet szinte minden részét érintette, így a többi között élelmiszerüzleteket, benzinkutakat, iskolákat, bankokat, kikötőket.   

A szakszervezetek a magas inflációra hivatkozva új bérmegállapodást sürgetnek. A kormány maximum 15 százalékos béremelésbe egyezne bele, miközben az árdrágulás éves szintje június elején 26 százalékos volt.   

A tiltakozó akció egyben az argentin vezetés megszorítási intézkedései ellen is irányul, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kölcsön folyósításának feltételeként határozott meg. Argentína a helyi fizetőeszköz erős leértékelését követően 50 milliárd dollár (14 ezer milliárd forint) pénzügyi támogatást kapott. Cserébe Buenos Aires beleegyezett a költségvetési hiány gyorsabb lefaragásába, valamint abba, hogy az inflációt 27 és 32 százalék közötti sávban tartja.  

A munkavállalói képviseletek most attól tartanak, hogy a költségvetési megszorítások miatt masszív leépítési hullám indul az államigazgatásban, és leállítják az állami építkezési projekteket is. Hivatalos adatok szerint Argentínában 9 százalékos a munkanélküliség.   

Hugo Moyano szakszervezeti vezető a Radio 10 nevű rádióadó műsorában azzal vádolta a kormányt, hogy "behódolt az IMF-nek". "Nem várhatunk sokat ettől a kormánytól. Az éhezés határára hajszoltak minket" - tette hozzá.   

A sztrájkot az argentin katolikus egyház egyes vezetői támogatták, követelve, hogy a kabinet ne kurtítsa a szegények megsegítésére szánt forrásokat.   

Marcos Pena, az argentin miniszteri kabinet főnöke a munkabeszüntetést "politikai sztrájknak" nevezte. A pénzügyminisztérium adatai szerint az általános sztrájk az ország gazdaságának eddig 28 milliárd pesójába (290 milliárd forint) került.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink