Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-24 06:40:00

Költségvetés: Tényleg ekkora gond van?

350 milliárd forintos korrigálásra szorul a magyar költségvetés az uniós pénzügyminiszterek szerint. Erről határozatot adtak ki az Európai Tanács pénteki ülése után. Magyarország ugyanis nem teljesítette azt a vállalását, hogy másfél százalékon tartja a strukturális hiányát. Az unió számítása szerint mintegy 350 milliárd forintnyi kiigazításra lenne szükség.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt mondta: „Az, hogy egy 350 milliárd forinttal félrenézték, az olyan, mintha az ember horgászni akarna menni és végül a hegyen kötne ki”.

A Párbeszéd szerint hibás az Orbán-kormány költségvetése, ezért módosítási javaslatokat nyújtanak majd be. Barabás úgy folytatta: „A magyar kormány félrenézte a számokat, körülbelül tíz közepes méretű magyar város éves költségvetését nem sikerült megfelelően elrendezni ebben a költségvetésben”.

Pénteken ülésezett az Európai Tanács, és az uniós pénzügyminiszterek arra jutottak, hogy Magyarországnak költségvetési korrekcióra lenne szüksége. A tanács azt javasolja, hogy a rendkívüli bevételeket is a hiány csökkentésére használja fel az ország.


Németh Dániel, a K&H vezető elemzője elmondta: „Nagyjából azért egy százalékkal GDP-arányosan szigorítani kéne a költségvetést”. Azaz, nagyjából 350 milliárd forinttal. Ekkor tudná csak Magyarország elérni azt a költségvetési fegyelmet, amit egyébként vállalt. Németh Dániel azt mondta, hogy az Európai Unió már korábban jelezte, hogy Magyarország költségvetése az elmúlt időszakban lazábbá vált, azaz többet költött - így az egyenlege elkezdett romlani. A szakember hozzátette: „itt az a kérdés, hogy mekkora mozgásteret kíván magának a kormány biztosítani egy válság esetére – minél inkább szigorúbb a költségvetés ezekben a jó években, hogyha elkezd lassulni a gazdaság, akkor annál inkább segítségére tud sietni a gazdaság növekedésének a kormányzat, hiszen akkor van tartaléka”.

Az általunk megkérdezett elemző szerint az előző évekhez képest a 2019-es költségvetési tervezetben vannak már törekvések a költségvetés visszafogására - de nem olyan arányban, hogy az az uniós elvárásoknak megfeleljen. Így viszont szankciók jöhetnek, nem is beszélve arról, hogy ha kitör egy válság, fennáll a veszély a túlzott deficit eljárásra is, ami még komolyabb szankciókkal járna.

A magyar kormány ellenben határozottan elutasítja a brüsszeli terveket. A Pénzügyminisztérium azt válaszolta Híradónknak, hogy a hazai makrogazdaság stabil, így nincs szükség megszorításra. Azt írják, a témában folyamatosan egyeztetnek az unióval, a jelenlegi határozatra október 15-ig kell válaszolniuk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink