Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-21 07:08:00

Trump: Phenjan visszaadta 200 elesett amerikai katona maradványait

Donald Trump amerikai elnök közlése szerint Észak-Korea szerdán visszaadta 200, a koreai háború idején eltűnt amerikai katona maradványait, a fejleményt azonban hivatalosan nem erősítették meg a hadsereg részéről.

"Visszakaptuk elesett nagy hőseinket, a maradványokat ma küldték vissza, már kétszázat eddig" - mondta támogatóihoz szólva Donald Trump egy szerdai gyűlésen, a Minnesota állambeli Duluthban.
    
Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők kedden azt mondták, hogy a következő napokban Észak-Korea át fog adni "jelentős számú" maradványt az ENSZ Dél-Koreában lévő parancsnokságának, s azokat azután átszállítják a Hawaii-on lévő amerikai Hickam légitámaszpontra.

    
Trump a múlt héten Szingapúrban történelmi jelentőségű csúcstalálkozót tartott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, s a találkozó után tartott sajtótájékoztatóján egyebek közt azt mondta, Kim beleegyezett, hogy visszaadják amerikai katonák maradványait.

    
Az Egyesült Államok hadseregének adatbázisa szerint az 1950-53-as koreai háborúban elesett amerikai katonák közül mintegy 7700-at tartanak eltűntként számon.

    
A Pentagon közlése szerint észak-koreai tisztségviselők már régebben jelezték, hogy birtokukban vannak közülük mintegy kétszáznak a földi maradványai.

    
A rendkívül kegyetlen, összességében legalább hárommillió halálos áldozatot követelő konfliktusban - amelynek során az Egyesült Államok vezette ENSZ-erők a déliek, Kína pedig a Szovjetunió támogatásával az északiak oldalán harcolva vett részt - több mint 36 500 amerikai katona halt meg.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink