Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-21 13:01:00

Miért emelik 5 milliósra a miniszteri fizetéseket? - kérdeztük a Kormányinfón

Gulyás Gergely szerint vállalható elv, hogy egy miniszter által felügyelt cégvezető fizetését a miniszter fizetése elérhesse. A miniszter a Figyelő-listával kapcsolatban azt mondta, amíg mások jogát valaki nem sérti, mindenki azt ír, amit akar.

Mi indokolja a miniszteri fizetések 5 milliós, vagy 3 vagy 2 millió forintos emelését - kérdezte az ATV főmunkatársa a Kormányinfón Gulyás Gergelytől. Annak kapcsán, hogy a kancelláriaminiszter előtte már azt mondta, hogy csak egy tárca nélküli minisztert érinthet az 5 milliós fizetésemelés a kormányban, Csuhaj Ildikó emlékeztetett, hogy a pénzügyi szektort felügyelő menedzsmentben valóban 5 milliós a fizetés - ilyen a Magyar Posta, a Magyar Nemzeti Bank vagy a Budapest Bank -, de például az energiaszektor menedzsmentje 3-4 millió forint fizetést kap, általában pedig az állami cégvezetők 2-3 millió forintot. Azaz, több miniszter mostani 1 millió 296 ezer forintos fizetése is megemelkedhet akár 2-3 millió forintra.

„Abban a helyzetben vagyunk, hogy ezt a törvényjavaslatot egyes miniszterekre is lebonthatjuk, illetve a kormány egészére. Mivel most egy miniszter, nevezetesen Bártfai-Mager Andrea van abban a helyzetben, hogy néhány kivétellel szinte az összes gazdasági társaságot felügyeli, ezért az ő esetében áll fent az emelés, hiszen más miniszterek hasonló jövedelemmel rendelkező cégvezetők által vezető cégeket nem felügyelnek” – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: ezek keretek, amikre a miniszterelnök tekintettel lesz, mikor meghatározza a konkrét miniszteri fizetéseket. A miniszter szerint az egy vállalható elv, hogy egy miniszter által felügyelt cégvezető fizetését a miniszter fizetése elérhesse.

Munkatársunk felvetésére, hogy Orbán Viktor 2010 június 8-án az Országgyűlésben - szintén elvi szempontból - azt mondta, nem elfogadható, hogy mikor az ország komoly kihívások elé néz, akkor 4-5-7 milliós fizetések legyenek az állami szférában. Ez volt a Lex Simor. Erre Gulyás Gergely azzal reagált: az állami szférában ez az íratlan szabály most is él. De 2010-ben a szocialisták egy állami csőd utáni országot adtak át, akkor más helyzetben volt az ország, mint ma. „Az állami alkalmazottak fizetését is szeretnénk emelni, a magyar kormány helyesen a központi közigazgatásban bérrendezését utolsónak hagyta” – mondta Gulyás Gergely, hozzátvéve: nem helyes, ha a magyar állam saját tisztségviselőinél nincs tekintettel arra, hogy milyen állapotban van az ország, milyen állapotban van a gazdaság, és egy miniszter esetén pedig, hogy milyen vagyoni felelősséggel működő cégek felügyeletével jár együtt az adott miniszter tevékenysége.

Arra, hogy az állami cégvezetők 2012 végén tízmilliós prémiumokat kaptak, sőt 2,2 milliárdos keretet szántak a plusz prémiumukra, és ezt indokolt-e fenntartani, a miniszter személyes véleményként az mondta: normális, tisztességes béreket kell fizetni, a jutalom pedig akkor nem megfelelő bérezés ellentételezése volt. Úgy véli, az jobb megoldás, ha mindenki a reális, a munkájával arányban álló jövedelemhez juthat. Akkor ehhez képest a jutalmazás mértékét érdemes a minimumra venni az államigazgatásban.

A Velencei Bizottság arányossági kifogásaival nem értenek egyet

Tegnap Orbán Viktor arra, hogy az ATV főmunkatársának információi szerint a Velencei Bizottság megküldte az előzetes véleményét a magyar kormánynak és ez azt tartalmazza, hogy a büntetőjogi eszközök alkalmazása legitim és elfogadható, de az arányosság kifogásolható a Stop Sorosban, annyit mondott: „ízlések és pofonok különböznek”. Gulyás Gergely megerősítette, hogy valóban az arányosság volt az egyik kritika. A konkrét esetben a Velencei Bizottság a legitim célt, a büntetőjogi szabályozás indokoltságát elismeri, de arányossági kifogásai vannak, amivel nem értenek egyet, mivel ennél enyhébb büntetés nem képzelhető el - tette hozzá.

Arra, hogy miért nem vették figyelembe a Stop Soros elfogadásakor a Velencei Bizottság kifogásait, Gulyás Gergely válaszából az derült ki: a hivatalos verziót holnap fogadja csak el a Velencei Bizottság, és akkor ott lesz az általa vezetett Miniszterelnökség államtitkára, Gulyás Balázs is. De a miniszter azt érzékeltette, hogy a Bizottság csak egy véleményező szerv,
az Európa Tanács tanácsadó testülete, s ebben a "tanácsadás" szóban benne rejlik a válasz. Azaz: mindig "örömmel veszik", ha a VB tagjai Magyarországra látogatnak, vagy a jogszabályokról, még azok elfogadása előtt véleményt mondanak - mondta mosolygva.

Gulyás Gergely azt cáfolta, hogy az Európai Néppárt két feltételt támasztott - a VB kritika beépítését a Stop Sorosba, és a CEU-megállapodás aláírását -, hogy ne kezdeményezzék a Fidesz kizárását. A CEU kapcsán arra, hogy Angela Merkel szóvivője már tavaly októberben arra szólította fel a magyar kormányt, hogy kösse meg a megállapodást New York állammal a CEU működési feltételeiről, miután a CEU teljesítette azt a feltételt, hogy amerikai campusa is van. A törvényben rögzített kritériumoknak kell eleget tennie minden egyetemnek, ezt pedig az illetékes hivatalnak kell megvizsgálnia - hangzott a válasza. Amikor munkatársunk felidézte, hogy a CEU rektora, Michael Ignatieff azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy ha nyáron nem köti meg a kormány a megállapodást New York állammal, akkor az egyetem elköltözik Bécsbe, a miniszter úgy reagált: sem a rektor véleménynyilvánítási, sem a Washington Post sajtószabadságot képviselő jogát semmilyen formában korlátozni nem tudják, és nem is szeretnék.

Figyelő-lista: Mindenki azt ír, amit akar

A Figyelő újabb listájáról, amiben az MTA akadémikusait, kutatóit sorolják fel - akik a Figyelő újságírója szerint túl liberális területen kutatnak - Gulyás Gergelynek az a véleménye, hogy a listázás szóhasználat az eleve ellehetetleníti az érdemi vitát. „Ennek a szónak olyan történelmi eredete van, amely nyilvánvalóan elfogadhatatlan. A tényállításokról érdemes vitatkozni, ez viszont nem feladatunk, mivel sajtószabadság van Magyarországon, amíg mások jogát valaki nem sérti, mindenki azt ír, amit akar” – zárta válaszát Gulyás Gergely.

atv.hu

További belföldi híreink